Ukidanje bankarskih bonusa srezalo promete u ciriškim bordelima

Dodajte komentar

Smanjivanje bonusa švajcarskih bankara i rezanje troškova za reprezentaciju snažno se odrazilo na poslovanje bordela u Zürichu, piše Bloomberg.

Nekad jedni od najboljih klijenata ciriške Langstrasse, najpoznatije ulice tamošnje četvrti crvenih fenjera, bankari sve manje zalaze u taj dio grada, tvrde vlasnici bordela i noćnih klubova.

“Vremena su se promijenila”, kaže za Bloomberg Kevin Joliat, menadžer kluba Mali princ.

“Bankari kod troškova za reprezentaciju moraju dokazati ko su im bili klijenti, zašto su potrošili novac i je li bilo neophodno potrošiti”, ističe Joliat koji je prije karijere u toj branši radio u Zürcher Kantonalbank, najvećoj švajcarskoj banci u državnom vlasništvu. Prostitucija je u Zürichu dopuštena pod određenim uslovima, a policijske statistike pokazuju da je u posljednje tri godine zatvoreno 92 bordela, odnosno njihov je broj pao za 36 posto.

Prema riječima portparolke ciriške policije Judith Hödl, lani je po prvi put od 2010. zabilježen pad broja registrovanih prostitutki.

Da su posljednjih godina pravila o troškovima postala mnogo stroža, priznaje i Balz Stückelberger, direkor udruženja poslodavaca banaka Švajcarske.

“Banke sada koriste ciljani pristup, s više procedura i pravila. Noćni se klubovi ne uklapaju u taj pristup”, tvrdi Stückelberger.

Prema podacima švajcarske centralne banke, od 2009. broj zaposlenih u finansijskom sektoru smanjio se za 6.000. K tome, smanjio se i udio bankarstva u BDP-u. Da se štednja bankara osjeti, priznaju i striptizete. Prije 2009. bilo je sasvim normalno da bankari časte striptizete sa šampanjcem od najmanje 400 franaka po boci.

Kriza je tako promijenila i izgled Langstrasse. Umjesto bordela, u toj se ulici sve više otvaraju hosteli i barovi za mlađu populaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *