Sef u banci – najzaštićenije mjesto za vašu imovinu?

Dodajte komentar

Iako bi sefovi trebalo da, pored trezora, budu najzaštićenije mjesto u ekspozituri ili filijali neke banke to nekad očigledno nije slučaj. Neke banke nisu pretjerano rigorozne kada puštaju klijente da pristupaju svojim sigurnosnim fiokama, pišu Novosti.

U bankama koje klijentima pružaju mogućnost iznajmljivanja sefova, napominju da je procedura vrlo jednostavna. Kada se odluče da novac, dokumenta i druge vrijedne stvari povjere na čuvanje, dovoljno je da izaberu kakav sef žele, predaju zahtjev i plate. Mogu se iznajmiti na period od jednog do 12 meseci.

– Sef može da iznajmi svaki građanin ili vlasnik firme koji potpiše ugovor sa određenom bankom na period tokom koga će koristiti sigurnosnu kutiju za svoje dragocjenosti – kažu bankari.

Iznajmljivanje, pišu Novosti, može da bude na mjesec, dva, tri, šest, ili godinu dana. U ugovoru se navodi broj sefa, njegova veličina, rok na koji se iznajmljuje i iznos naknade.

Pojedine banke u Srbiji imaju elektronske samoposlužujuće sefove, koji predstavljaju posljednju riječ tehnologije. Pored izuzetne sigurnosti, klijentima garantuju maksimalnu zaštitu i diskreciju koja se, pored klasičnih ključeva, obezbjeđuje i elektronskom karticom za sefove „sejfkardom“. Kompletno poslovanje sa sefovima prati se elektronski, preko centralnog kompjutera, koji registruje vrijeme ulaska, vrijeme provedeno u boksu, zauzetost boksa, a sve sa ciljem garantovanja maksimalne sigurnosti klijenta.

Šta će se naći u sigurnosnoj kutiji ne spada u bitne elemente sporazuma, jer banka nije u obavezi da zna njen sadržaj. Korisniku se, pišu Novosti, napominje da ne bi trebalo da ostavlja predmete koji su samozapaljivi, podložni ekspoziji, kvaru i raspadanju, zatim predmete koji mogu da ugroze sigurnost banke i drugih sefova, kao i oružje i drogu. Banka ima ključ, ali ne smije bez dozvole suda da ga upotrijebi, niti da kontroliše njegov sadržaj.

– Kada građanin želi da pristupi svom sefu, službeniku pokaže ličnu kartu i dokument da je vlasnik sigurnosne fioke, odlazi do prostorije u kojoj se nalaze sefovi i može u svoju fioku da stavi šta želi ili da iz nje uzme – kažu u jednoj banci. – Ovaj prostor trebalo bi da pokrivaju sigurnosne kamere, kao i sve druge djelove banke, tako da postoji trag da li je bilo zloupotrebe odnosno obijanja drugih kutija. Kamere ne smiju da bileže šta kijent drži u sefu.

Najčešće građani, stavljaju novac, nakit, vrijednosne papire, ali i vrijedne stvari, slike… Zabilježeni su slučajevi kada je bilo zloupotrebe, pa su u sefovima pronađeni droga i oružje i vrlo često ukradeni predmeti. Kada klijenta država sudski goni, onda po nalogu suda njegov sef može da se otvori, pišu Novosti.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *