Ni Njemačka ne budi optimizam Evrope

Dodajte komentar

Inflacija u Njemačkoj, najvećoj evropskoj privredi, usporila je u julu na najniži nivo u poslednje četiri godine, pokazali su danas zvanični podaci u Berlinu.

Potvrdivši preliminarnu procjenu s kraja prošlog mjeseca, njemački Zavod za statistiku izračunao je da je inflacija u julu na godišnjem nivou usporila na 0,8 odsto, što je najniži nivo od februara 2010, nakon jedan odsto iz juna, prenosi agencija Frans pres.

Inflacija je neuobičajeno niska u 18-članoj eurozoni, što podstiče zabrinutost da će region potonuti u deflaciju, odnosno pad cijena, koji koči ekonomsku aktivnost i dovodi do pada zaposlenosti.

Iako pad cijena zvuči kao dobra vest za potrošače, deflacija može pokrenuti začartani vrtlog odlaganja kupovine, što guši tražnju i primorava kompanije da otpuštaju radnike. Zabrinutost oko toga nagnala je Evropsku centralnu banku (ECB) da u junu snizi kamatne stope i pokrene druge mjere monetarnog labavljenja u zoni eura.

Prema harmonizovanom indeksu potrošačkih cijena, kog kao mjerilo inflacije koristi ECB, inflacija je u Njemačkoj prošlog mjeseca takodje iznosila 0,8 odsto, dosta ispod ciljnog nivoa od nešto ispod dva odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *