Zelenaši se ne plaše: Daju oglase u medijima, ne strecaju

Dodajte komentar

Direktor Uprave policije Slavko Stojanović nije uplašio crnogorske kamataše, iako je prije desetak dana javno najavio da će policija, već u septembru, ući u obračun sa njima.

Neki od njih svoj “biznis” i dalje javno reklamiraju u novinama, što je najbolji pokazatelj da zelenaši Stojanovićevu “prijetnju” nijesu ozbiljno shvatili, pišu Vijesti.

“Novčane pozajmice, garancija nekretnine, najpovoljnije kamate… Dajem novčane pozajmice, obavezan zalog. Povoljno!… Novčane pozajmice uz zalog pokretna imovina (automobili, motori, zlato), dogovor oko mjesečne kamate. Brzo i efikasno… Dajemo novčane pozajmice, zalog obavezan, sigurnost i diskrecija su zagarantovani, uslovi najbolji. Samo ozbiljne ponude…“, neki su od tekstova oglasa koji se godinama objavljuju u Tender oglasima.

Zelenaši kojima se novinar Vijesti predstavio kao potencijalni korisnik njihovih usluga, nudili su veoma brze isplate novca.

Tražili su kamatu od 10 odsto mjesečno za iznose do 10 hiljada eura. Za sumu veću od toga kamate su pet do šest odsto. Rok otplate podložan je dogovoru, ali ne i nepoštovanju.

“Za manji iznos mogu da sačekam pet, pa i 10 dana poslije dogovorenog roka, ali više od toga ne, jer ja od toga živim”, rekao je jedan od kamataša.

U svim slučajevima, pozajmicama prethodi potpisivanje kupoprodajnih ugovora za stvar ili nekretninu koja se daje u zalog. Sve ugovore, koje kamataši potpisuju sa “korisnicima” prave crnogorski advokati, čime se zelenašenje uvodi u legalnu formu.

“Kupoprodajni ugovor sa vlasnikom je osnov, ja moram da obezbijedim svoje pare na neki način”, rekao je jedan od podgoričkih kamataša čiji se broj telefona javno oglašava.

Na pitanje šta je garancija da će on vratiti zaplijenjenu stvar, odgovorio je da radi godinama i da nije bilo pritužbi na njegov profesionalizam”.

Na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost koja je održana prije desetak dana, direktor policije Slavko Stojanović rekao je da je u policijskim evidencijama registrovano 234 zelenaša, od čega su 16 odsto (37) pripadnici organizovanih kriminalnih grupa, a ostatak kamataša radi samostalno.

On je tada kazao da policija ima dugoročni obavještajni projekat pod nazivom “Duga” koji će se baviti „tim velikim društvenim problemom”.

“Cilj projekta je da se identifikuju lica u Crnoj Gori, prvenstveno pripadnici organizovanih kriminalnih grupa koje su povezane sa zelenašenjem i napravi lista ljudi koji se bave tom kriminalnom aktivnošću”, kazao je.

Stojanović je istakao da policija i tužilaštvo u fazi procesuiranja imaju deset zelenaša.

Nekoliko pravnika, koje su Vijesti kontaktirale, rekli su da je zelenašenje jako teško dokazati, jer je to krivično dijelo u Crnoj Gori “skoro pa savršeno upakovano u pravne okvire”.

Osim krivičnih djela koje je Stojanović nabrojao kao posljedicu zelenaških ugovora, nijesu rijetki ni slučajevi da oni koji se nađu u kandžama kamataša, odluče da agoniju prekinu samoubstvom. Nezvanične policijske informacije govore da je na desetine samoubistava u svim crnogorskim gradovima povezano sa kamataškim dugom. .

U proteklih nekoliko godina, gotovo u svim gradovima, utjerivači dugova, koje navodno unajmljuju zelenaši, “opominju” neredovne platiše eksplozivnim napravama. (ND VIJESTI)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *