Ovo su "bankarske" sankcije Rusiji

Dodajte komentar

Nove sankcije Evropske unije protiv pet ruskih banaka u državnom vlasništvu, na trgovinu oružjem i vojnom tehnologijom, stupile su danas na snagu.

Sankcije, koje je Savjet Evrope usvojio u četvrtak, predstavljaju dio najnovijih kaznenih ekonomskih mjera koje su Evropa i SAD preduzele protiv Moskve zbog ukrajinske krize, javio je Itar tas.

“Bankarskim” sankcijama su obuhvaćene Sberbanka, VTB banka, Gasprom banka, Vnješekonombanka (VEB) i Ruska poljoprivredna banka. Njima će, prema odluci EU, biti ograničen pristup evropskom finansijskom tržištu.

Uveden je embargo na uvoz i izvoz oružja i zabranu izvoza u Rusiju “dvostrukih” tehnologija – za civilnu i vojnu upotrebu, prvenstveno elektronske.

Zabrana se odnosi samo na nove ugovore, kako za uvoz, tako i na izoz oružja. Na taj način, na primjer, sporazum sa Francuskom o preuzimanju nosača helikoptera Mistral, ne potpada pod sankcie, ukazuje Itar tas.

Sankcije su uvedene i na isporuku Rusiji novih tehnologija i visokotehnološke opreme za naftnu industriju. Radi se, konkretno, o opremi i tehnologiji za istraživanje nafte u vodi, proizvodnju nafte iz škriljaca i istraživanje arktičke nafte.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *