Velika Britanija i dalje izvozi oružje u Rusiju

Dodajte komentar

Velika Britanija i dalje izvozi oružje i vojnu opremu u Rusiju, navodi se u britanskom parlamentarnom izvještaju objavljenom danas, dva dana nakon što je Cameron kritikovao Francusku koja je prodala dva vojna broda Moskvi.

Britanski premijer pozvao je Evropsku uniju da zabrani prodaju oružja Rusiji, optuženoj da oprema i obučava proruske separatiste u Ukrajini, ustvrdivši u ponedjeljak da je Velika Britanija već prekinula izvoz takvih stvari, kao što je obećala.

No danas objavljeno parlamentarni izvještaj pokazuje da je i dalje na snazi 251 odobrenje britanske vlade, čime se omogućuje prodaja robe u vrijednosti oko 132 milijuna funti.

Te dozvole za izvoz omogućuju prodaju “preciznih pušaka, streljiva za lako naoružanje, pancirnih prsluka, kriptografske opreme, vojne komunikacijske opreme i opreme za noćno praćenje”, precizira se u izvještaju.

Dosad je opozvana tek 31 dozvola, a za još tri dozvole je dodana napomena da Rusija ne može biti odredište prodane robe, otkriva se u izvještaju.

Cameron je u ponedjeljak od Evropske unije zatražio usvajanje gospodarskih sankcija Rusiji i potpuni prekid prodaje oružja toj zemlji, osobito kritikujući prodaju francuskih brodova Mistral kao negativan primjer koji se ne smije događati.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *