KAP je u nadležnosti Podgorice, a ne Nikozije?

Dodajte komentar

Iako je okružni sud u Nikoziji, u okviru razmatranja tužbe En plus grupe o povraćaju duga od 44 miliona eura, juče zabranio transakcije sa imovinom Kombinata aluminijuma Podgorica KAP, uključujući i nedavno najavljenu prodaju fabrike kompaniji Uniprom, ova odluka ne može biti pravosnažna jer je nakon otvaranja stečaja za sve sporove postao nadležan Privredni sud u Podgorici.

Iz Centralnoevropske aluminijumske kompanije CEAC saopšteno je da će rješenje Okružnog suda u Nikoziji biti poslato na izvršenje u Crnu Goru, kao i u zemlje gdje su registrovani glavni aktivni poslovni partneri KAP-a.

“Prema postojećim međunarodnim sporazumima Crne Gore, rješenja suda na Kipru su obavezna za izvršenje”, istakli su u CEAC-u.

Međutim, kako je za Dnevne novine objasnio stečajni upravnik KAP-a Veselin Perišić, nijedan strani sud, pa ni okružni sud u Nikoziji, ne može zabraniti sprovođenje stečajnog postupka i prodaju imovine.

“Nakon otvaranja stečaja, za sve sporove koji se pokreću nadležan je jedino Privredni sud u Podgorici kao stečajni sud, bez obzira na to ko su stranke u sporu. Stečajni povjerilac, među njima i tužilac u konkretnom slučaju, potraživanja može ostvarivati samo u stečajnom postupku i to po pravilima Zakona o stečaju, što znači da parnice, arbitraže i drugi postupci, kao redovan put pravne zaštite, nijesu dozvoljeni” rekao je Perišić.

Prema njegovim riječima, da bi uošte neko mogao biti namirivan u stečajnom postupku, on mora prijaviti svoje potraživanje Privrednom sudu u roku od 30 dana nakon otvaranja stečaja.

Predstavnik En plus grupe Pavel Prijmakov kazao je da se aktuelna prodaja imovine KAP-a sprovodi uz grubo kršenje zakona Crne Gore i međunarodnog prava.

“Stečajni upravnik nije napravio finansijsku analizu načina prodaje imovine, a odmah je donio odluku o prodaji KAP-a u cjelosti jednom kupcu. O mišljenju ostalih povjerilaca, osim Vlade Crne Gore, stečajni upravnik uopšte ne vodi računa”, naveo je Prijmakov.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *