Sandra Obradović: Otpremnine 20.000 eura ili protesti

Dodajte komentar

Predsjednica Sindikata Kombinata aluminijuma Podgorica KAP Sandra Obradović najavila je da će, ukoliko Vlada ne obezbijedi 14 miliona eura za otpremnine radnika, zaposleni organizovati proteste.

Iako je od potpisivanja ugovora o prodaji KAP-a nikšićkom biznismenu Veselinu Pejoviću i njegove najave da će zadržati 300 radnika prošlo skoro mjesec dana, i dalje nema zvaničnog stava Vlade o iznosu otpremnina za višak zaposlenih.

Prema najavama medija, Vlada je za otpremnine spremna da izdvoji 9,9 miliona eura. Planirano je da se visina otpremnine određuje prema godinama starosti, a ne prema radnom stažu. Minimalna otpremnina biće za zaposlene koji imaju do 30. godina i iznosiće pet do šest hiljada. Za radnike od 30. do 39. godina iznosiće od šest do dvanaest hiljada, od 40. do 50. godina od 11.000 do 17.000, od 51. do 60. godina od 11.000 do 19.000, dok će za zaposlene koji imaju preko šest decenija otpremnine biti od 6.000 do 14.000.

Predsjednica Sindikata aluminijuma KAP-a Sandra Obradović za Dnevne novine je kazala da je neprihvatljivo da se za otpremnine radnika izdvoji samo 9,9 miliona eura.

“Sve ispod 14 miliona eura za nas je neprihvatljivo. Vlada je svojevremeno Rusima htjela da isplati 40 miliona da izađu iz KAP-a, date su i garancije od 130 miliona, pa se moraju naći i dodatna tri miliona za naše otpremnine”, istakla je Obradović.

Ona je naglasila da je najveći broj radnika KAP-a starosti od 36 do 55 godina, te da će oni teško pronaći drugo zaposlenje.

Predsjednik Sindikata aluminijuma Rade Krivokapić kaže da do juče nijesu dobili nijedan konkretan prijedlog Vlade o iznosu otpremnina koje bi sljedovale najavljene viškove radnika u KAP-u.

“Takođe, pored našeg stalnog insistiranja, do danas nijesmo dobili od novog vlasnika njegovo viđenje o potrebnom broju radnika, visini zarada, radnopravnom statusu i ostalim za nas interesantnim pitanjima niti nas je udostio bilo kakvim pozivom na razgovore. Iz tih razloga smo i uputili dopise svim rukovodiocima u KAP-u da ne pristupaju prijevremenom anketiranju i samovoljnom pravljenju broja i spiskova eventualnih viškova u KAP-u”, naveo je Krivokapić.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *