Oko 45.000 malih akcionara ostaje bez akcija

Dodajte komentar

Ukupan broj akcionara u kompanijama koje se nalaze u stečaju, prema podacima iz Centralne depozitarne agencije, kreće se oko 45.000, a nominalna vrijednost kapitala ovih preduzeća iznosi oko 370 miliona eura. Akcionari u kompanijama u stečaju najvjerovatnije će ostati bez akcija.

Direktor Montenegroberze Gojko Maksimović je kazao da od ukupno oko 350 registrovanih kompanija u sistemu trgovanja Montenegroberze, njih oko 40 se nalazi u stečaju.

Među njima, po broju akcionara izdvajaju se kompanije Kombinat aluminijuma, Želježara Nikšić, Duvanski kombinat, Solana „Bajo Sekulić“, Izbor Bar, Elektroindustrija Obod AD Cetinje, „Bjelasica Rada“ AD Bijelo Polje, HTP „Onogošt“, „Vunko“ AD Bijelo Polje, Novi prvoborac AD Herceg Novi i „Gornji Ibar“ AD Rožaje kazao je Maksimović.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulaganje u akcije koje se nalaze u stečaju ili finansijskim problemima ili „rekonstrukciji”, po riječima Maksimovića, karakteristično je za investitore koji preferiraju veću količinu rizika.

„Posebno za ekonomije koje se nalaze u procesu tranzicije ovaj vid ulaganja investitora i ostvarivanje profita kroz likvidaciju može biti interesantan u slučaju kada kompanija posjeduje atraktivne nekretnine u svojem vlasništvu“, saopštio je Maksimović.

Ekonomski analitičar prof. dr Vasilije Kostić je istakao da akcionari moraju snositi i suočiti se sa posljedicama svojih odluka.

„Oko 45.000 manjinskih akcionara kompanija u stečaju, koji će najvjerovatnije ostati bez njih, moraju snositi posljedice svojih odluka, ali i rizik tržišnog poslovanja“, rekao je Kostić.

Prema njegovim riječima to je ono čemu se očigledno još moramo učiti da snosimo posljedice svojih odluka i onda kada one nijesu u skladu s našim interesima, odnosno našim očekivanjima.

On ocjenjuje daje u Crnoj Gori i dalje prisutan socijalistički pogled na sistem vrijednosti, pa i način tržišnog poslovanja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *