Švajcarska uvodi imigracione kvote za strane radnike

Dodajte komentar

Švajcarska je saopštila u petak da želi da odredi imigracijske kvote za kratke boravke stranaca, pogranične stanovnike i osobe koje se žele definitivno nastaniti, nakon referenduma 9. februara kojim je okončana masovna imigracija.

Tim odredbama, koje je u ime vlade najavila Simonetta Sommaruga, ministarka pravosuđa zadužena za to pitanje, zadatak je pokretanje referenduma 9. februara , što je obveza prema švajcarskom sistemu demokratije, kao rezultat odluke suverenog naroda.

Trenutno nema kvote za pogranične stanovnike koji imaju ugovor o radu, ni za sezonske radnike.
Osim toga Bern je naveo da će kantoni moći preduzeti dodatne mjere zaštite njihovog tržišta rada i rješavanja po nacionalnom ključu će se uvijek uzimati u obzir.

Mada će radnici iz EU-a imati privilegirani status u odnosu na radnike iz trećih zemalja, i oni će ipak biti podvrgnuti kvotama.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Evropska komisija je odmah reagovala osuđujući švajcarski predlog kao “nepomirljiv” sa sporazumom koji od 2002. dopušta Švicarcima i građanima EU-a da prelaze slobodno granicu i rade na jednoj i drugoj strani sve dok imaju ugovor ili su samozaposleni.

“Kvantitativna ograničenja i nacionalne povlastice su suprotni našim ugovorima. Pregovaranje o njima nije moguće za Komisiju”, rekla je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič.

Biračima bi se moglo ponovo predložiti da odluče hoće li prihvatiti bilateralne sporazume s EU-om.
Velike linije nove imigracijske politike, predstavljene u petak, tek su etapa u procesu koji će trajati još najmanje dvije i po godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *