Kako koristiti PayPal

Dodajte komentar

Crnogorski građani sad mogu da otvore nalog na najvećem onlajn servisu za slanje novca i plaćanje preko interneta PayPal.

U prvoj fazi građani mogu da kupuju i šalju novac, dok još nema mogućnosti za primanje novca, pa će privrednici koji bi željeli da svoju robu plasiraju u inostranstvo morati da pričekaju, podsjećaju Dnevne novine.

Crna Gora je ispunila sve preduslove za omogućavanje druge faze, međutim politika PayPal-a nalaže postepeno uvođenje ovog sistema, pa nije poznato kada će nam primanje novca biti dostupno.

Kada plaćete putem PayPal vaše informacije ostaju povjerljive, što znači da možete da kupujete na internetu bez bojazni da će neko doći do vaših finansijskih podataka.

Sa druge strane, PayPal ima i određene mane, pa tako servis za podršku korisnicima nije najbolji.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Korisnici PayPal mogu da šalju novac širom svijeta samo jednim klikom miša. To znači velike uštede kada su u pitanju takse i provizije koje naplaćuju brojni drugi servisi za prenos novca.

Kada je u pitanju roba koja se uvozi, odnosno naručuje, ona može da stigne običnom pošiljkom preko PTT službe ili brzom poštom, preko firmi kao što su DHL, UPS, Fedeks. Shodno važećim propisima, carina se ne naplaćuje za pošiljke čija vrijednost ne prelazi 150 eura. Ukoliko je vrijednost pošiljke veća od 150 eura, visina carine zavisiće od vrste robe koja je poručena. Primjera radi, carina za vodu i vino iznosi 30 odsto, dok je za unutrašnje računarske komponente sedam odsto. Na ocarinjenu vrijednost obračunavaće se i pripadajuća stopa PDV-a (19 odsto).

Važno je da se naglasi da se vrijednost pošiljke uvećava za iznos troškova prevoza, odnosno poštarine. Drugim riječima, ako kupite proizvod vrijedan 80 eura, platićete transport, carinu i porez još oko 30 eura.

Proces korišćenja PayPal-a je prilično jednostavan. Kada se jednom prijavite na PayPal i ostavite podatke o kartici, kreirali ste nalog i nije potrebno da to ponovo činite. Registracija naloga vrši se na sajtu www.paypal.com, a za aktiviranje je potrebna imejl adresa i važeća kartica.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *