Američki investitori tuže banke

Dodajte komentar

Investitori na čelu sa fondovima BlackRock i Pacific Investments (Pimco) podnijeli su tužbu protiv više banaka, u pokušaju da povrate dio sredstava, nakon što su zbog pucanja balona na tržištu nekretnina izgubili oko 250 milijardi dolara.

Dva investiciona giganta podnijela su Vrhovnom sudu države Njujork tužbu protiv filijala Deutsche Bank i U.S. Bancorp zbog uloge koju su te banke imale u nadzoru obveznica koje su investicioni fondovi kupovali, prenosi agenacija France presse.

Među tuženim bankama su i Wells Fargo, Citigroup, HSBC Holdings i Bank of New York Mellon, koje su upravljale prodajom obveznica izdatih između 2004. i 2008. U tužbi se navodi da su banke znale da finansijski instrumenti u čijoj su prodaji posredovale nose velike rizike.

BlackRock i Pimco već su ostvarili vansudsko poravnanje sa Bankom Amerike i JP Morgan zbog njihove uloge u prodaji hipotekarnih obveznica.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Brojne velike banke već su dogovorile poravnanja vrijedna više milijardi dolara sa američkim vlastima, takođe zbog prodaje rizičnih hipotekarnih obveznica uoči izbijanja krize.

Vašington optužuje finansijske gigante da su obmanjivali klijente tvrdeći da investicioni instrumenti nisu rizični, iako su bili povezani sa hipotekama za koje se znalo da nose ogromne rizike da će ih biti nemoguće otplatiti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *