Nova tužba Gazproma protiv Naftogaza

Dodajte komentar

Gazprom će još jednom tužiti na Međunarodnom arbitražnom sudu u Stockholmu Naftogaz Ukrajine. I iznos koji će tražiti Gazprom bit će puno veći od onog „koja je trenutno u postupku”, dakle, od 4,5 milijarde dolara. To je izjavio voditelj ruskog plinskog holdinga Aleksej Miller, prenosi RIA Novosti.

„Radi se o 18 milijardi dolara”, rekao je Miller u intervjuu televizijskom kanalu Rusija 24 i dodao da će Gazprom tražiti da mu se isplati za plin koji je Ukrajina trebala uzeti u skladu s ugovorom za 2012. i 2013. Tako će ukupna suma potraživanja biti veća od 22 milijarde dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Još jedna novost su statistički podaci. Prema informaciji Udruženja evropskih operatera podzemnih plinskih skladišta, u tim „ambarima” na teritoriji Ukrajine koncentrisano je, prema stanju za 16. jun, već 13, 492 milijardi kubnih metara goriva. Radi poređenja: stanje za pretprošlu nedelju pokazuje da je od 9. do 16. juna Ukrajina uzela 878 miliona kubnih metara plina. Polazeći od aktualne cijene za „plavo gorivo” za Ukrajinu u iznosu od 485,5 dolara za hiljadu kubnih metara, Neftogaz je uzeo plin za sumu od 426, 3 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *