Funta u najvećoj pozitivnoj seriji u 19 mjeseci

Dodajte komentar

Funta je porasla sedmi dan u odnosu na euro, produžujući svoju najveću pozitivnu seriju u posljednjih 19 mjeseci.

Britanska valuta ojačala je prema 13 od 16 najvažnijih valuta, na temelju spekulacija o tome da će dobro stanje britanske ekonomije motivisati Bank of England na povećanje ključne kamatne stope. Trgovci valutama nisu toliko optimistični i kažu da bi funta u roku od godinu dana mogla oslabiti u odnosu na dolar. Time bi pala na najniži nivo u pet godina u odnosu spram zelene novčanice. Britanske obveznice također su spustile vrijednost u trenutku kad je Ured za menadžment duga na aukiciji ponudio hartije od vrijednosti teške 1,4 milijarde funti.

„Osjećam da ćemo vidjeti da će funta vrijedjeti 1,25 eura vrlo skoro, u svjetlu obnovljenih spekulacija o povećanju britanske ključne kamatne stope,“ kaže Lee McDarby, izvršni direktor za tržišta valuta u Namura Internationalu u Londonu.

Britanska valuta raste nakon izvještaja koja su pokazala da nezaposlenost pada više nego što se očekivalo, a da industrijska proizvodnja raste po najbržoj godišnjoj stopi od 2011. godine. Više od polovine od 29 finansijskih institucija koje je anketirao Bloomberg vidi mogućnost za povećanje kamatnih stopa do marta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *