Evrozona – najniži rast u svijetu

Dodajte komentar

Svjetska banka snizila je danas prognozu globalnog privrednog rasta u ovoj godini sa januarskih 3,2 odsto na 2,8 procenata.

Svjetska banka predviđa razočaravajući tempo rasta u zemljama u razvoju zbog slabog početka godine koji je odgodio očekivano ubrzavanje aktivnosti.

Prognoze za narednu i za 2016. godinu potvrđene su na 3,4, odnosno 3,5 odsto, objavljeno je na sajtu SB u najnovijem izveštaju pod nazivom “Izgledi svjetske privrede”. Svetska banka je, takođe, snizila prognozu rasta u grupi zemalja u razvoju za ovu godinu na 4,8 odsto, sa 5,3 procenta prognoziranih u januaru.

Privredna aktivnost u tim zemljama bi u 2015, prema procjeni SB, trebalo da ubrza na 5,4 odsto umesto prognoziranih 5,5 procenata iz januara, a u 2016. godini na 5,5 odsto (5,7 odsto je bilo predvidjeno u prvom mjesecu ove godine).

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Privreda Kine bi ove godine trebalo da poraste 7,6 odsto, što će zavisiti od toga da li će Peking uspjeti u naporima da prebaci težište s izvoza na domaću tražnju.

Upravo će takva politika Pekinga, zajedno s lošim vremenskim prilikama u SAD-u, krizom u Ukrajini i sporim sprovodjenjem strukturnih reformi, treću godinu uzastopno ograničiti rast u grupi zemalja u razvoju na ispod pet posto, procjenjuje SB.

Takođe je snižena prognoza rasta u grupi zemalja s visokim dohotkom sa 2,2 procenta, koliko je anticipirano u januaru, na 1,9 odsto. Prema novoj prognozi SB, u ovim zemljama bi rast privrede u 2015. trebalo da ubrza na 2,4 odsto, a u 2016. na 2,5 odsto. Za obije godine januarska prognoza stope rasta bila je 2,4 procenta.

Prema predviđanjima SB, u 2015. i 2016. godini će na zemlje s visokim dohotkom ponovo otpadati polovina rasta svjetske ekonomije, u odnosu na manje od 40 odsto koliko je njihov udeo iznosio 2013.

Što se tiče eurozone, njen privredni rast je potvrđen na 1,1 odsto, a za SAD je, nakon pada aktivnosti u prvom kvartalu zbog oštre zime, stopa rasta za ovu godinu snižena sa januarskih 2,8 procenata na 2,1 odsto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *