Češka može da uvede euro 2017.

Dodajte komentar

Češki predsjednik Miloš Zeman smatra da će u zemlji biti moguće uvođenje eura 2017. godine.

Nije dovoljno samo imati euro u programu, potrebno je nešto raditi, a to znači napraviti plan za uvođenje eura, utvrditi termin prihvatanja eura i izabrati strategiju prelaska sa krune na euro, rekao je Zeman i dodao da vlada to ima u programu.

“Ja sam vjerujem da se to može uraditi do 2017, nadajmo se da ćemo uspjeti”, citira agencija ČTK predsjednika.

U Slovačkoj i Austriji, gde je euro zvanično sredstvo plaćanja, njime je, prema Zemanu, zadovoljno 70 odsto građana. Ali to nije jedini ni glavni argument za njegovo uvođenje, ukazao je on.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Češka privreda je mala izvozno orijentisana privreda, 80 odsto naše proizvodnje se izvozi, a tri četvrtine izvoznika podržava uvođenje eura i to zato da ne bi bili izloženi kolebanju valutnog kursa”, rekao je predsjednik i dodao da to povećava troškove čeških privrednika i smanjuje njihovu konkurentnost.

Zemlje, kao što su Austrija, Slovačka, Njemačka, dokazale su da euro njihovu privredu ni na koji način ne ugrožava. Naprotiv, pomaže njihov ekonomski razvoj, dok zemlje, koje imaju nacionalnu valutu lakše upadaju u teškoće. Na primjer, na Islandu je nacionalna valuta oslabila 70 odsto, rekao je.

Međutim, upozorava Zeman, euro, naravno, nije lek za sve, ali je jedan od mnogih korisnih alata za oživljavanje privrede. Euro nije ni neki bauk, niti o zlo, a nije ni instrument za poskupljenje.

Vlada je do sada odobrila samo pristupanje Češke fiskalnom paktu Evropske unije, koji obavezuje državu da usvoji pravila koja čuvaju budžetsku disciplinu. Češka bi glavne mere pakta uvela tek po prijemu eura, podsjeća ČTK.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *