Kinezi ponovno ojačali juan prema dolaru

Dodajte komentar

Kineska centralna banka iznenadila je tržišta u ponedjeljak podizanjem nivoa juana na najviši nivo u posljednja dva mjeseca zbog naznaka da se ekonomija Kine stabilizuje nakon nedavnog usporavanja.

Centralna je banka tako danas postavila paritet dolara i juana na 6,1485 za dolar sa 6,1623 koliko je iznosio u petak, i značajno niže od 6,2502 za dolar, koliko je iznosio kurs na zatvaranju tržišta u petak, javlja Reuters.

Potez monetarne vlasti u Pekingu je u suprotnosti sa stabilnošću ostalih valutnih tržišta, što prema nekim analitičarima upućuje na to da je Kina spremna zaustaviti ovogodišnji pad juana od ukupno tri posto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Narodna banka Kine objavila je kako želi kurs koji je više u skladu s tržištem, ali često intervenišu kako bi odredili smjer kretanja kursa, pa su tako ranije ove godine pripremili iznenađujuću depresijaciju kako bi špekulantima izbili zaradu iz ruku.

Kineska centralna vlast je podlogu za ovakvu odluku imala u dobrim vanjskotrgovinskim statistikama. Naime, uvoz u Kinu pao je 1,6 posto u maju u odnosu na isti mjesec prošle godine, dok je izvoz ponovno pokazao oporavak .

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *