Admiral Markets: Evropska centralna banka uvela negativnu kamatnu stopu!

Dodajte komentar

Na sastanku održanom u četvrtak, guverneri Europske Centralne Banke odlučili su uvesti negativnu kamatnu stopu na čuvanje novca poslovnih banaka. To znači da kada poslovna banka povjeri novac na čuvanje Europskoj Centralnoj Banci, više neće dobivati kamatu nego će morati platiti centralnoj banci naknadu za čuvanje novca kod nje u iznosu od 0,10% godišnje.

Uvođenjem ove mjere ECB želi prisiliti poslovne banke da kroz kredite plasiraju novac u gospodarstvo te potaknu gospodarsku aktivnost, a ne kao do sada čuvaju bez ikakvog rizika novac na računu kod centralne banke.

Osim negativne kamatne stope koja bi trebala potaknuti banke da stave novac na raspolaganje gospodarstvu, ECB je odlučio na tržište ubrizgati dodatnih 400 milijardi eura što bi također trebalo pomoći u pokretanju gospodarske aktivnosti.

Iako je ovo prvi puta da Europska Centralna Banka uvodi negativnu kamatnu stopu, o tome se priča mjesecima pa tržišta nisu jako iznenađena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Euro je nakon početnog pada od približno 1% za vrijeme objave vijesti brzo počeo rasti, pa se sada nalazi iznad razine pred objavu vijesti. Trenutni tečaj EUR/USD na platformama Admiral Marketsa iznosi 1,3640.

Dionice su pozitivno reagirale na vijest te ponovno dostigle nove rekordne vrijednosti. Najtrgovaniji europski dionički indeks, njemački DAX, trenutno iznosi 10.000 bodova što znači da je u zadnjih mjesec dana porastao 4,50%, dok je američki SP500 u istom periodu porastao 4% i također se nalazi na najvišoj razini u povijesti. Vrijednost zlata i nafte je također blago porasla od objave vijesti.

Ovaj tjedan bi na financijskim tržištima trebao biti nešto mirniji od prethodnog pa se ne očekuju nagli i veliki pomaci na tržištima a najinteresantniji događaj biti će konferencija za novinare novozelandske centralne banke. Kada će se održati pogledajte u ekonomskom kalendaru Admiral Marketsa.

S obzirom na odluke ECB-a, kakvo kretanje vrijednosti eura očekivati u idućim mjesecima?

Budući da faze monetarne politike između Europske centralne banke i većine drugih najvećih centralnih banaka sve više divergiraju (američka i britanska centralna banka sve češće najavljuju početak zatezanja monetarne politike, a ECB radi upravo suprotno), za očekivati je da će euro oslabiti u odnosu na američki dolar i britansku funtu.

To se već događa zadnjih nekoliko mjeseci, ali s obzirom na situaciju, euro bi trebao još oslabiti. Po mnogim modelima određivanja fer vrijednosti valuta, tečaj EUR/USD bi trebao biti ispod 1,3000 a tečaj EUR/GBP ispod 0,8000.

Pad vrijednosti eura vjerojatno neće biti pravocrtan pa svaki blagu porast treba iskoristiti za bolju razinu za prodaju eura.

Sve one koji žele naučiti više o trgovanju na globalnim financijskim tržištima, Admiral Markets poziva na besplatno online predavanje koje će se održati u utorak (10.06.) u 18 sati na kojem će biti objašnjeno kako trgovati dioničkim indeksima i koje su prednosti trgovanja indeksima u odnosu na slične financijske instrumente. Prijaviti se možete putem ove stranice.

Analizu pripremio:

Admiral Markets Team

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *