Ko kaže da je lako biti bogat?

Dodajte komentar

Kineska internetska kompanija Alibaba priprema se za dugo očekivanu, najveću javnu ponudu akcija u tehnološkom sektoru.

Kompanija već duže vrijeme sprovodi psihološka savjetovanja svojih radnika, koji zajedno posejduju dionice vrijedne oko 41 milijardu dolara, a koje će moći da unovče nakon što kompanija izađe na berzu.

Prema anketi koju je Rojters sproveo među 25 analitičara vrijednost Alibabe mogla bi, nakon javne ponude akcija, dosegnuti 152 milijarde dolara. Dionice nisu dobili samo menadžeri, nego i softverski radnici i razno osoblje.

Kako javlja Rojters, budući bogataši imaju razne planove. Neki su se po automobilskim salonima u Hangzhou raspitivali o kupovini luksuznih automobila u narandžastoj boji, koja je zaštitni znak Alibabe, drugi će novac uložiti u dionice i nekretnine u SAD, dok će dio njih reinvestirati svoju dobit u nove kompanije u Kini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Uprava Alibabe jveć godinama priprema svoje radnike kako da se nose sa velikim iznosima novca koje će zaraditi, upozoravajući ih da se ne zanose i ne potroše ga samo na materijalna dobra.

Broj zaposlenih koji su vlasnici akcija i pojedinačni paketi su tajni podatak koji iz Alibabe ne žele otkriti, ali pretpostavlja se da ih je mnogo.

Dio od 20.000 zaposlenih već je imalo priliku da proda dio svojih udejla u firmi tokom ranijih programa prodaje. Tako su zaposleni mogli da prodaju manje djelove svog portfelja akcija i da osjete bogatsvo koje ih čeka.

“Razmišljali smo o tome da je iznenadno bogatstvo poput zmijskog otrova, pa smo davanjem povremenih” manjih doza “postigli efekat koje ima vakcina, pa naša kompanija neće pasti u haos nakon naplate dionica radnika”, rekao je za Rojters jedan od ljudi koji su kreirali sistem nagrađivanja u Alibabi, koji je želio da ostane anoniman.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *