U SAD-u alarmantan trend sve većih kazni za banke

Dodajte komentar

Bank of America možda će morati platiti više od 12 milijardi dolara za nagodbu u sklopu istrage američkog ministarstva pravosuđa i više saveznih država oko navodnog lošeg upravljanja hipotekarnim kreditima, objavio je Wall Street Journal.

Očekuje se da bi najmanje 5 milijardi američkih dolara od tog iznosa bilo namijenjeno za pomoć vlasnicima kuća u smislu smanjenja iznosa glavnice i mjesečnih anuiteta njihovih hipotekarnih kredita, doznaje taj poslovni list od osoba upoznatih s pregovorima.

Portparol banke nije želio komentisati te navode, a niti američko ministarstvo pravosuđa.

Ta druga po veličini američka banka suočena je s više istraga zbog osiguranja, prodaje i sekuritizacije stambenih hipotekarnih obveznica prije izbijanja velike finansijske krize 2008. godine.

Američke vlasti, koje pregovaraju i s bankom BNP Paribas oko nagodbe jer je kršila sankcija prema Iraku i nekim drugim zemljama, u jednom su trenutku predložile da ta najveća francuska banka plati kaznu od 16 milijardi dolara.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Dok izvori Wall Street Journala kažu da je taj iznos predložen u sklopu pregovaračke taktike, kao odgovor na ponudu BNP-a od oko milijardu dolara, iznosi o kojima se govori pokazuju alarmantan trend stalnog rasta ionako rekordnih iznosa kazni, upozoravaju analitičari.

Kazna od 16 milijardi dolara za BNP bila bi najveća u istoriji za neku banku. Dosad je neslavni rekord držao američki JPMorgan Chase&Co, plativši prošle godine kaznu od 13 milijardi dolara zbog nezakonitosti u prodaji novčanih derivata povezanih s hipotekama.

Spor između američkih sudova i francuske banke BNP Paribas mogao bi naštetiti trgovinskim pregovorima između SAD-a i Evropske unije, upozorio je danas francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius.

Američki predsjednik Barack Obama odbacio je, pak, francuske pozive da interveniše i pomogne BNP Paribasu.

“Ovaj sporazum može postojati samo na temelju reciprociteta”, kazao je Fabiusa za radijsku postaju RTL.

“Ako se u slučaju neke evropske banke bude ponašalo na jednostran način, a ne na temelju reciprociteta, to bi moglo imati negativne posljedice”, zaključio je.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *