ECB-ovo rezanje kamata lansiralo Wall Street do novog rekorda

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks dosegnuli nove najviše nivoe u istoriji, nakon što je Evropska centralna banka smanjila ključne kamatne stope na rekordno nizak nivo i najavila dodatne mjere, ako to bude potrebno.

Dow Jones ojačao je 98 bodova, ili 0,59 posto, na 16.836 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,65 posto, na 1.940 bodova, a Nasdaq indeks 1,05 posto, na 4.296 bodova.

Rekordni dosezi cijena dionica zahvaljuju se jučerašnjoj odluci ECB-a o smanjenju ključne kamatne stope s 0,25 na 0,15 posto, novi najniži nivo u istoriji, kako bi podstaknula rast ekonomija i suzbila deflacijske prijetnje.

Uz to, ECB je uvela negativnu kamatu od 0,10 posto na depozite koje banke drže na računima u centralnoj banci, što bi ih trebalo navesti da sredstva više usmjere u kreditiranje privrede.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Očekivalo se da će ECB ojačati i programe tzv. kvantitativnog popuštanja monetarne politike, odnosno štampanja svježeg novca radi kupovine obveznica, no to zasad nije učinila. Ipak, predsjednik ECB-a Mario Draghi kazao je da će centralna banka dodatno reagovati, ako to bude potrebno.

Nove mjere ECB-a trebale bi ubrzati rast ekonomija eurozone, koje je u prvom tromjesečju ojačalo samo 0,2 posto, pa su juče porasle cijene dionica u svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Najviše su, oko 1 posto, skočile cijene u industrijskom i finansijskom sektoru.

U fokusu ulagača bilo je juče i izvještaj o broju novih prijava za pomoć nezaposlenima u SAD-u prošle sedmice. Taj je broj porastao nešto više nego što se očekivalo, no dugoročniji trend, ipak, ukazuje na jačanje tržišta rada.

Zbog toga se s nestrpljenjem očekuje službeni izvještaj o zaposlenosti, koje će biti objavljen u petak i koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u maju broj zaposlenih povećan za 218.000, nakon što je u aprilu porastao za snažnih 288.000, najviše od januara 2012. godine.

„Podaci koji su ove sedmice došli s tržišta rada ne daju jasnu sliku kakvi će biti podaci u petak. Stoga ne bih bio iznenađen ako bi nakon tog izvještaja cijene dionica pale. No, bio bi to samo kratkoročan pad“, kaže Randy Frederick, direktor u kompaniji Schwab Center.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica juče porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 0,21 posto, na 9.947 bodova, a pariški CAC 1,06 posto, na 4.548 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,08 posto, na 6.813 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *