Crnogorski rudari u potpunom mraku

Dodajte komentar

Rudnici boksita: Nema kupca ni plate, danas zbor rudara

Radnici Rudnika boksita platu neće primiti danas, kako se nadaju, a neizvjesno je kada će je dobiti. Samostalni sindikat je za danas zakazao sastanak na kome će odlučiti o daljim potezima.

Nova kriza u Boksitima je jer of šor grupa Professional Development, sa kojom je stečajni upravnik nakon završenog tendera potpisao ugovor o prodaji rude, nije uplatila avans za proizvedenu rudu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Još sam u razgovorima sa njima, ali i sa drugim na tenderu Vagon inpeksom. Vidjećemo koja će od ovih kompanija biti u mogućnosti da uplati avans, ali nijesmo sigurni da će ruda, zbog poplava u BiH moći da krene uskoro. Ako se to ne dogodi onda imamo problem“, kazao je „Vijestima“ stečajni upravnik Zdravko Cicmil.

Za isplatu mjesečne neto zarade za preostalih 313 radnika potrebno je oko 110.000 eura, a sada na lageru ima proizvedene rude u vrijednosti 600.000 eura. Od stečaja (kraj novembra 2013.) redovno primaju plate, a ova je trebalo da bude do 20. maja. Predsjednik Samostalnog sindikata Boksita Borisav Bojanović kazao je prije dva dana da se njihove odluka, ukoliko do petka ne dobiju platu, neće dopasti ni stečajnom upravniku ni menadžmentu.

Potopljen beranski Rudnik mrkog uglja

Zbog rasta nivoa podzemnih voda, stanje u Rudniku mrkog uglja u Beranama je alarmantno, poručili su juče radnici koji rade na održavanju rudničkih postrojenja. Rudniku je već pet mjeseci isključena struja, a prije nekoliko dana, ističu radnici, došlo je do potapanja visokonaponskog transformatora koji je snadbijevao izvoznu mašinu električnom energijom, čime je preduzeću nanijeta velika šteta.

– Od kako je isključena struja ispumpavanje vode iz jame Petnjik, duboke 200 metara, potpuno je obustavljeno. Najvjerovatnije je došlo do potapanja podzemnih prostorija. Problem je što ne možemo da se spustimo do jame i utvrdimo u kakvom je stanju. Nedavno smo vidjeli da je voda potopila visokonaponski transformator, što govori da vrijedan imovina odlazim u nepovrat-kazao je Danu rudar Ratko Došljak.

Beranski rudnik mrkog uglja je prije tri mjeseca preuzela kompanija Metalfer iz Sremske Mitrovice, najavljujući brzo pokretanje proizvodnje. Međutim, rudari nijesu našli zajednički jezik sa novim poslodavcem, tako da od aktiviranja proizvodnje nije bilo ništa. Iz Metalfera su nedavno poručili da nijesu odustali od aktiviranja beranskog rudnika, ali da su u međuvremenu dobili dvije ponude za preuzimanje rudnika uglja u Srbiji. S druge strane, radnici koji start proizvodnje uslovljavaju isplatom pet od 11 zaostalih zarada smatraju da su novom vlasniku dostavili realne zahtjeve, „koje bi svaki ozbiljan investitor odmah prihvatio“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *