BNP Paribasu prijeti kazna veća od pet milijardi dolara

Dodajte komentar

Američke vlasti traže od banke BNP Paribas više od pet milijardi dolara za nagodbu u sklopu saveznih i državnih istraga o poslovima te francuske banke sa zemljama pod sankcijama SAD-a.

Kako je danas izvijestila agencija Bloomberg, pozivajući se na osobu upoznatu sa situacijom, rasprave o visini kazne se nastavljaju, pa bi se konačni iznos mogao promijeniti.

Ta najveća francuska banka pregovarala je s američkim vlastima o plaćanju nagodbe u sklopu istraga o tome je li kršila američke sankcije prema Iranu, Sudanu i drugim zemljama pod sankcijama.

Iz BNP Paribasa su prošlog mjeseca upozorili da su suočeni s potencijalnom kaznom većom od 1,1 milijarde dolara po tom pitanju, no nisu htjeli navesti tačan iznos.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Istrage sprovode američka ministarstva pravosuđa i finansija, državno tužilaštvo okruga Manhattan i Kancelarija za finansijske usluge New Yorka.
Od finansijske krize 2008. godine, američke vlasti odlučile su oštro kažnjavati nezakonito postupanje velikih banka.

Tako je juče Credit Suisse priznao krivicu za počinjenje kaznenog djela u SAD-u jer je pomagao svojim klijentima u obmanjivanju porezkih vlasti putem prikrivanja njihove imovine na ilegalnim, neprijavljenim bankovnim računima. U sklopu nagodbe s američkim vlastima ta će švicarska banka platiti 2,5 milijarde dolara kazne.

Na evropskim burzama jutros je dionica BNP Paribasa bila najveća pojedinačna gubitnica, s padom cijena za 2,5 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *