Azijske berze oslabile, euro pod pritiskom

Dodajte komentar

Na azijskim su berzama cijene akcija jutros pale drugi dan zaredom, kao i juče na Wall Streetu, dok je euro pod pritiskom zbog sporijeg nego što se očekivalo rasta ekonomije eurozone.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u minusu više od 1,5 odsto, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Šangaju, Singapuru, Australiji i Hong Kongu pale između 0,3 i 0,7 odsto.

Stoga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Azijska su tržišta pod pritiskom jer su juče na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks zabilježili najveći dnevni pad u više od mjesec dana, što je posljedica slabih poslovnih rezultata najvećeg svjetskog trgovačkog lanca Wal-Marta i oštrog pada industrijske proizvodnje u SAD-u.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulagače je razočarao i slabiji nego što se očekivalo rast ekonomije eurozone. Juče je, naime, objavljeno da je bruto domaći proizvod tog bloka u prvom tromjesečju ojačao svega 0,2 odsto u odnosu na prethodni kvartal, dok su analitičari očekivali rast od 0,4 odsto.

Najviše je jutros potonuo tokijski Nikkei indeks, što je posljedica pada cijena akcija japanskih izvoznika zbog jačanja jena. Zbog toga, naime, njihovi proizvodi na svjetskom tržištu postaju manje konkurentni.

A na valutnim je tržištima euro pod pritiskom jer se zbog sporog rasta ekonomije eurozone i niske inflacije očekuje dalje labavljenje monetarne politike Evropske centralne banke već u junu.

Zbog toga je juče kurs eura zaronio na samo 1,3648 dolara, najniži nivo u dva i po mjeseca. Jutros se, doduše, ponovno vratio iznad granice od 1,37 dolara, no valutni stratezi ne očekuju njegov dalji značajniji oporavak.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skliznula je na 139,15 jena, dok je juče u ovo doba iznosila 139,60 jena.

Kurs dolara prema ‘japancu’ pao je, pak, s jučerašnjih 101,80 na 101,50 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *