NBS: Devizne rezerve 10,447 milijardi eura

Dodajte komentar

Devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju aprila iznosile su 10 milijardi i 447 miliona eura, što je za oko 19 miliona eura više nego na kraju marta, saopštila je danas NBS.

Taj iznos deviznih rezervi obezbjeđuje pokrivenost novčane mase od 331 odsto i pokrivenost od sedam mjeseci uvoza robe i usluga.

U aprilu su veći devizni prilivi ostvareni prodajom na domaćem finansijskom tržištu državnih hartija od vrijednosti denominovanih u eurima u iznosu od 123,6 miliona eura i po osnovu korišćenja kredita i donacija u ukupnom iznosu od 32,4 miliona eura.

Veći odlivi iz deviznih rezervi bili su po osnovu smanjenja više izdvojene devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 154 miliona eura, izmirivanja obaveza prema inostranim kreditorima od 49,6 miliona eura i otplate duga Međunarodnom monetranom fondu (MMF) od 22,4 miliona eura.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Neto devizne rezerve, odnosno rezerve umanjene za devize banaka po osnovu obavezne rezerve, kao i za sredstva povučena od MMF-a, iznosile su na kraju aprila 7,3 milijardi eura.

Trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u aprilu je iznosila 368,5 miliona eura, što je 75,4 miliona eura manje nego prethodnog mjeseca. U međubankarskoj trgovini za prva četiri mjeseca ove godine realizovano je ukupno 1,79 milijardi eura.

Dinar je u aprilu oslabio prema euru za 0,3 odsto, a NBS je na međubankarskom deviznom tržištu kupila devize u iznosu od 110 miliona eura kako bi smanjila prekomjerne kratkoročne oscilacije deviznog kursa. (profitiraj.ba)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *