Kako klimatske promjene postaju ekonomski problem

Dodajte komentar

Jedna od najvećih osiguravajućih kompanija na svijetu, londonski Lloyd, pozvala je danas sve učesnike u industriji osiguranja da ozbiljno shvate klimatske promjene i počnu da unose odgovarajuče prognoze u svoje risk modele.

Ekonomski uticaj vremenskih nepogoda sve je veći svuda u svijetu: ova zima bila je izuzetno oštra u SAD i Kanadi, a proljeće je donijelo velike poplave u Velikoj Britaniji i centralnoj Evropi. Sada po prvi put jedan od najvećih učesniak na svjetskom tržištu osiguranja poziva sve konkurente da se donese promjena pravljenja godišnjih analiza na globalnom nivou, unošenjem faktora klimatskih promjena.

“Klimatske promjene imaju direktan uticaj na poslovno okruženje i više ne predstavljaju samo problem za ekološke stručnjake, već su postale ključan ekonomski problem”, istakao je Trevor Mejnard, jedan od direktora u Lloyd-u

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Za ilustraciju ovih njegovih riječi najbolje će poslužiti podaci industrije osiguranja u prethodne tri godine: 2011. je bila rekordna godina u negativnom smislu za osiguravače, sa zabilježenih 126 milijardi dolara gubitka usled elementarnih nepogoda, od toga 35 milijardi samo zbog superoluje Sendi u Sjedinjenim Državama.

Ovaj apel Mejnarda desio se iste nedelje kad je i OECD upozorio na sve veće troškove prirodnih nepogoda, ali i onih na koje je uticalo čovječanstvo (klimatske promjene kao efekat staklene bašte). OECD je izračunao da su zemljotresi, socijalni nemiri, teroristički napadi, industrijske nesreće, pandemije i klimatske promjene u poslednjoj deceniji generisale oko 1,5 bilion dolara troškova za razvijene ekonomije i ekonomije u razvoju, odnosno dvostruko više nego u deceniji prije toga.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *