Air Serbia će povezati region; Etihad zainteresovan i za saradnju sa MNE Airlines-om

Dodajte komentar

Prva linija “Air Serbia” za SAD biće Beograd – Čikago, potvrdio je Džejms Hogan, predsjednik “Etihada” na konferenciji za novinare u Abu Dabiju.

Hogan je pohvalio saradnju sa “Air Serbia” i rekao da se ova kompanija razvija brže nego što je on mislio.

“Air Serbia” će povezati cijeli region. “Etihad” će mrežu “Air Serbia” širiti prema srpskoj, ali i hrvatskoj, bosanskoj i crnogorskoj dijaspori.

Rukovodstvo u “Air Serbia” odlično radi posao, ocijenio je Hogan i dodao da je veoma zadovoljan ne samo menadžmentom, već i podrškom Vlade Srbije i svih zaposlenih u “Air Serbia”.

Prema ocjeni “Etihada”, “Air Serbia” će ove godine raditi bar na pozitivnoj nuli, što je veliki uspjeh s obzirom na to da je prethodna kompanija, JAT, trošila i do 30 mil EUR poreskih obveznika godišnje, a kvalitet je sve više padao.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Za kratko vrijeme, mnogo je toga urađeno. Srpska avio-kompanija je potpuno promijenila imidž i nudi proizvod kao rijetko koji avio-prevoznik u Evropi kada je reč o biznis klasi na evropskim odredištima. Mnogo je novca uloženo u “Air Serbia” a od 2018. godine očekuje se isporuka novih kupljenih aviona A320 NEO – rekao je Hogan.

“Jat” odlazi u istoriju sa gubitkom od 73 mil EUR

Finansijski rezultati “Jat Airways” (sada “Air Serbia”) danas su objavljeni u skladu sa obavezom izvještavanja privrednih društava u Srbiji. Po prvi put u istoriji aviokompanije finansijski izveštaji sastavljeni su na osnovu Međunarodnih standarda finansijskog izveštavanja (MSFI) i podnijeti nezavisnoj revizorskoj kući KPMG na reviziju.

Ukupan gubitak od 8,4 milijarde dinara (73 mil EUR) uključuje operativni gubitak od 5,2 milijarde dinara (45 mil EUR) a, u skladu sa MSFI, saldo od 3,2 milijarde dinara (28 mil EUR) obuhvata korekcije stanja konta bivšeg “Jata” koje nalaže revizija, kao što su ispravke grešaka preostalih iz prethodnih perioda, pogrešnih usklađivanja i negativnih revizorskih primjedbi.

Generalni direktor kompanije “Air Serbia” (bivšeg “Jat Airways”) Dane Kondić je izjavio da je “Air Serbia” danas međunarodna aviokompanija koja posluje u globalnim razmjerama sa partnerima koji spadaju u red vodećih svjetskih finansijskih i poslovnih organizacija.

“Jat Airways” je zvanično postao “Air Serbia” početkom 2014. godine, kada je prenos 49% akcijskog udjela na “Etihad Airways” konačno usvojen i realizovan. Vlasnik preostalih 51% akcijskog kapitala aviokompanije je Vlada Republike Srbije. 

Etihad Airways zainteresovan za saradnju sa Montenegro Airlinesom

Etihad Airways zainteresovan je za saradnju sa kompanijom Montenegro Airlines, saopšteno je u Abu Dabiju, tokom posjete crnogorskog šefa diplomatije Igora Lukšića Ujedinjenim Arapskim Emiratima (UAE).

Lukšić je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, tokom posjete UAE, razgovarao sa predsjednikom Etihad Airways, James Hoganom, o mogućnostima saradnje Montenegro Airlinesa i Etihad Airways.

– Tom prilikom je predsjednik Etihada iskazao interes za saradnju. U tom kontekstu, održani su radni sastanci na operativnom nivou između dvije avio kompanije i dogovoreni konkretni koraci dalje komunikacije i posjete tima Etihad Aitwaysa Crnoj Gori kako bi se definisali modeli saradnje i partnerstva između Montenegro Airlines i Etihad Airwaysa– kaže se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *