Austrija se vratila u Južni tok, Slovenija ispada?

Dodajte komentar

Gasprom je potpisao memorandum o izgradnji dijela Južnog toka u Austriji, rekao je danas šef Gasproma Aleksej Miler televiziji Rusija 24.

Kako je ranije prenio je Itar Tas, Austrija je odlučila da se vrati u projekat Južni tok.

Ta zemlja je prvobitno podržala odluku da učestvuje u projektu i 2010. godine OMV je sa Gaspromom potpisao osnovni sporazum o saradnji.

Međutim, OMV se zatim priključio alternativnom projektu Nabuko, koji sada postoji samo teorijski.

Nakon zamrzavanja tog projekta, Gasprom se, prema riječima zamjenika predsjednika ruske kompanije Aleksandra Medvedeva, vratio razmatranju učešća Austrije u projektu Južni tok, s tim da krajnja tačka tog gasovoda i dalje ostaje Italija.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Kompanija OMV je više od 40 godine glavni partner Gasproma u Austriji. Prošle godine je Gasprom posredstvom OMV-a isporučio 5,23 milijarde kubnih metara gasa, podsjetio je Itar Tass.

Kompanija Saut strim transport je danas zaključila ugovore o izgradnji druge linije morskog dijela gasovoda Južni tok sa švajcarskom kompanijom Alseas o radovima na postavljanju gasovoda u morskim dubinama i sa italijanskom firmom Saipem za pružanje usluga u toku izgradnje.

Kako je saopštio Gasprom, u skladu sa ugovorom, Alseas treba po morskom dnu da postavi skoro 900 kilometara cijevi.

Saipem će, pri postavljanju druge linije gasovoda, pružati usluge inžinjersko-tehničkih radova, upravljanja skladišnim terminalima za čuvanje cijevi i spajanja morskog dela gasovoda sa gasovodom na obali, prenio je Itar tas.

Ljubljanski dnevni list “Dnevnik” juče je ocijenio da uključivanjem Austrije u projekt gasovoda Južni tok Slovenija gubi važan adut u pregovorima sa Gaspromom, jer njena trasa prestaje da bude jedina moguća u povezivanju gasovoda iz Mađarske prema Italiji, objavio je juče.

“Nakon što se u projekt sada i službeno uključila Austrija, jako se povećao rizik da Rusi još pre početka gradnje gasovoda iz projekta ispuste Sloveniju”, naveo je taj list.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *