Stanovnici Katara bogati i nesrećni

1 komentar

Obilje gasa i nafte učinilo je Katar najbogatijom zemljom na svijetu, dovoljno bogatom da bude spremna na trošak od 200 milijardi dolara kako bi izgradila stadione i infrastrukturu za 22. fudbalsko svjetsko prvenstvo planirano za 2022. godinu, koje će biti i prvo takmičenje ove vrste održano na Srednjem Istoku. Ali da li je bezgranično bogatstvo praktično donijelo ovoj zemlji nesreću?

Jedan pogled na Katar dovoljan je da se uoči nevjerovatna promjena – obalu ravnog pijeska danas su zamijenile čelične i staklene kule koje se dižu u vis poput vještačkih šuma. „Postali smo urbani“, kaže doktor Kaltam Al Ganim, profesor sociologije na univerzitetu u Kataru. „Naš ekonomski i socijalni život se znatno promenio – porodice su postale otuđene, potrošačka kultura je preuzela primat“.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Od perioda velikog siromaštva i nemaštine sa kojom su se stanovnici Katara borili pre manje od pola vijeka, Katar je postao najbogatija zemlja na svijetu sa prosječnim bruto društvenim proizvodom po glavi stanovnika od 100.000 dolara. Iza Katara, po bogatstvu nalaze se Lihtenštajn (89,000), Bermudi (86,000), Makao (82,000) i Luksemburg (78,000 dolara).

 Ono što je manje očigledno, a nalazi se iza priče o bogatstvu, jeste uticaj kakav je ovako galopirajuća promjena imala na samo društvo. U glavnom gradu Dohi, svakodnevno se osećaju pritisak, nestrpljenje i stres zbog činjenice da je cio grad pretvoren u džinovsko gradilište. Lokalni mediji izvještavaju da se 40 odsto brakova danas završava razvodom, a da je sve veći problem sa kojim se stanovnici Katara suočavaju gojaznost – preko dvije trećine djece i odraslih bore se sa prekomjernom težinom.

Izobilje povlastica koje stanovnici Katara uživaju zbog besplatnog obrazovanja, zdravstvene zaštite, sigurnog posla, čak i besplatne struje i vode, donijele su i brojne probleme. Studenti onog trenutka kada diplomiraju dobijaju oko dvadeset poslovnih ponuda i osjećaju veliki pritisak oko donošenja ispravne odluke. Pored toga očigledan je i pritisak među mladima jer se dosta poslovnih ugovora sklapa sa strancima.

Najveće posledice svakako osjeća katarska porodica koja se svakim danom smanjuje. Takođe, Katar kao vjerski i kulturno zatvorena sredina susreće se sa činjenicom da cio svet želi da vidi njihovu zemlju i u njihovo društvo unese brojne kulturne razlike. Katarsko društvo podijeljeno je na klase, a podjele se često povezuju sa rasom. Stabilnost nacije slabi, a vrijednosti se mijenjaju. Ali uprkos svom bogatstvu koji su kao nacija stekli, izgubili su skoro sve što im je bilo važno.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Novac će promjeniti većinu ljudi,teško mu je odoljeti a ponekad umjesto da mjenja ljude ja bolje on ih zarobi I na kraju niti sami neznaju šta bi pa postaju nažalost zarobljeni njime ima i onih koji ga imaju, djele pomažući u tišini drugima ali su u manjini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *