Hrvatska od Svjetske banke dobija 150 miliona

Dodajte komentar

Svjetska banka je juče odobrila zajam od 150 milijuna eura Hrvatskoj kao potporu naporima hrvatske vlade za ubrzavanje održivog ekonomskog oporavka putem konsolidacije javnih finansija i jačanja investicione klime.

Zajam koji je odobrio odbor direktora Svjetske banke usmjeren je na dva područja, saopštila je banka.

Prvo je fiskalna konsolidacija potrošnje u područjima državne administracije, zdravstve, penzija i socijalne pomoći.

Drugo područje koje treba podržati ovaj zajam je poboljšanje poslovnog okruženja i smanjenje učešća države u korporativnom sektoru.

Svjetska banka navodi kako su hrvatske vlasti već preduzel mjere za jačanje fleksibilnosti tržišta rada, smanjivanje administrativnih i regulatornih prepreka za poslovanje, ubrzavanje privatizacije državnih kompanija te jačanje okvira za inovacije.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ohrabreni smo da hrvatske vlasti napreduju sa strukturalnim reformama u oblasti rada, penzija, zdravstva i socijalne pomoćii kao i oblasti investicione klime. To će pomoći da se smanji proračunski deficit, podstakne stvaranje radnih mjesta, produktivnost i društvena kohezija”, rekao je Mamta Murthi, regionalni direktor u Svjetskoj banci za centralnu Evropu i baltičke zemlje, prema saopštenju.

“Željeli bismo ohrabriti vlasti da ubrzaju i prodube reforme po proceduri prekomjernog deficita Evropske unije kako bi se ubrzao ekonomski oporavak”, dodao je.

Od uključenja u Svjetsku banku 1993. Hrvatska je dobila od Svjetske banke za 50 projekata oko 3,3 milijarde dolara zajmova te 52 donacije u vrijednosti od 70 miliona dolara.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *