Azijski ulagači suzdržani, euro ojačao

Dodajte komentar

Na azijskim se berzama jutros trguje suzdržano, uprkos jučerašnjem rastu cijena akcija na Wall Streetu, jer ulagači nisu voljni znatnije rizikovati uoči sjednica čelnika američke i japanske centralne banke.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas ne radi, dok su cijene akcija u Južnoj Koreji, Singapuru i Australiji pale između 0,2 i 1 odsto.

U Hong Kongu i Šangaju berzovni su indeksi ojačali oko 0,2 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio na gubitku 0,2 odsto.

Jučerašnji rast S&P 500 i Dow Jones indeksa na Wall Streetu nije ohrabrio azijske ulagače jer se trgovalo nesigurno, a rast tih indeksa posljedica je uglavnom preuzimanja u farmaceutskom sektoru, a ne nekih važnijih vijesti koje bi podržale cjelokupno tržište.

Oprez ulagača posljedica je napetosti u Ukrajini. SAD su u ponedjeljak uvele sankcije protiv još sedam zvaničnika ruske vlade i 17 kompanija, dok se EU načelno dogovorila o proširivanju sankcija na dodatnih 15 osoba u sklopu jačanja sankcija protiv Rusije zbog njenih poteza u Ukrajini.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ulagači nisu skloni riziku i zbog toga što će ove sedmice zasjedati čelnici američke i japanske centralne banke.

Japanska centralna banka najvjerovatnije neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali će objaviti nove procjene o ekonomskim kretanjima.

S duge strane, očekuje se da će Fed nastaviti smanjivati programe kupovine obveznica, kako je i planirao.

Evropska centralna banka, pak, vjerovatno neće tako skoro dodatno olabaviti monetarnu politiku. Predsjednik ECB-a  Mario Draghi kazao je u ponedjeljak da će inflacija u evrozoni ostati još neko vrijeme niska, ali da će do eventualne odluke o kvantitativnom popuštanju monetarne politike trebati još pričekati.

Zahvaljujući tome, euro je na valutnim tržištima ponešto ojačao. Jutros se njegov kurs kreće oko 1,3860 dolara, dok je juče u ovo doba iznosio 1,3830 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura porasla je s jučerašnjih 141,25 na 142,05 jena.

I dolar je ojačao prema ‘japancu’, pa je njegov kurs jutros dostigao 102,50 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 102,05 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *