Facebook oglasi i izvan Facebooka?

Dodajte komentar

Facebook oglasi samo na Facebooku? Uskoro bismo ih mogli vidjeti i izvan ove društvene mreže, jer bi Facebook mogao objaviti planove o pokretanju oglašivačke mreže, i to već krajem ovoga mjeseca na svojoj developerskoj konferenciji F8. Kako se pretpostavlja, mreža će prvo biti mobilna, što će pogodovati onima koji se bave razvojem aplikacija, ali i samom Facebooku.

O tome je pisao Re/Code, navodeći kako se isto moglo čuti iz različitih izvora, iako Facebook za sada nije dao službeni komentar. No, čini se kako će u sklopu konferencije novi oblik oglašavanja ova društvena mreža predstaviti i developerima i oglašivačima, koji mogu iskoristiti ogromnu bazu podataka koju Facebook ima o svojim korisnicima, kako bi se oglasi što preciznije usmjerili na njih. Facebook je na ovaj način na dobitku, jer njegovi oglasi dobijaju još veći doseg, odnosno, dopire do svojih korisnika čak ikad oni nisu na toj društvenoj mreži.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Mobilni oglasi – dobri danas, još bolji sutra

Oglašivačka mreža nije nešto novo za ovu društvenu mrežu, jer se već godinama govorka o toj opciji. U januaru je Facebook najavio kako eksperimentiše s načinima prodaje oglasa na vanjskim aplikacijama, opisujući taj test kao mobilnu oglašivačku mrežu. No, do sada je fokus bio na prodaji oglasa isključivo na samom Facebooku, i to na web verziji, a kako su konačno zaživjeli oglasi i na njegovim mobilnim aplikacijama, ova se društvena mreža može posvetiti i mobilnoj oglašivačkoj mreži.

Inače, u zadnjem kvartalu prošle godine mobilni oglasi su donijeli prihod od 1,24 milijarde dolara, što čini više od polovine ukupnog prigoda od oglašavanja.  Većina mobilnih oglasa odnose se na instaliranje aplikacija, odnosno one oglase koji pozivaju korisnike na instaliranje određenih aplikacija i koji vode direktno na trgovinu aplikacijama.

Facebook na ovaj način ulazi i na tuđe tržište – tu je Googleova mobilna mreža AdMob, ali i neki manji igrači. Kao konkurent navodi se i Twitter, koji pokreće svoje oglase za instaliranje aplikacija. No, mobilnog prostora još itekako ima, posebno ako ste div poput Facebooka.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *