Halil Kalač: Banke da smanje kamate na minuse koje su povećane u ovoj godini

Dodajte komentar

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač upotio je zahtjev bankama da smanje visoke kamate prije svega na minuse građana po računima koje su početkom godine povećane sa oko 18 na preko 20 odsto. Kalač je Pobjedi kazao da za koji dan, tačnije krajem aprila ističe rok bankama da odgovore na ombudsmanov zahtjev.

Nema sumnje, kaže on, da su visoke i kamate na kartice koje se kreću između 15 i 16%.

– Banke su povećale kamate na minusna stanja građana odnosno njihovih klijenata sa 18% u decembru 2013. na preko 20% početkom 2014. To je jako visoko jer se ova vrsta kamate u zemljama EU kreće ispod 10%, a u okruženju od 10 do 12 odsto u Hrvatskoj, Makedoniji – kaže Kalač.

Da se ne radi o maloj cifri pokazuje podatak, kaže Kalač, da su minusi na računima početkom godine iznosili oko 30 miliona eura, a ima oko 70.000 računa građana.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

– Dao sam rok bankama od mjesec dana koji ističe krajem aprila da odgovore šta namjeraju da urade. Svaka banka pojedinačno treba da sagleda zašto su kamate visoke i da ih smanje jer su nerealne i da obavijeste javnost i bankarskog ombudsmana – kaže Kalač koji je i CBCG obavijestio o preporuci koju sam poslao bankama.

Nijesam, kaže on, dobio odgovor od banaka zašto su povećali kamatu na minuse na računima klijenata ali smatram da banke koriste tražnju za ovim proizvodom.

– Građani iz minusa finansiraju svakodnevne potrebe jer nemaju novca. Bankama je to praktičan proizvod koji obezbjeđuje redovan prihod – objašnjava Kalač.

 On podsjeća da je u prva tri mjeseca ove godine bankarskog ombudsmana  kontaktiralo 106 klijenata i žiranata što je 8% manje u odnosu na isti period prošle godine ali da je sada povećan broj primjedbi klijenata u odnosu na žirante.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *