Kako odabrati štednju po mjeri

Dodajte komentar

Prilikom odabira štednje postoji nekoliko elemenata koje je poželjno znati da bi uspješno oročili svoj novac. Budući da se svako od nas nalazi u drugačijoj finansijskoj situaciji, nema univerzalnog odgovora na pitanje koja je štednja najbolja, ali je cilj uvijek isti: pronaći najbolju štednju, kako bi uvijek imali dostupna sredstva za svakodnevne potrebe, a na višak dobijali što veću kamatu uz minimalan nivo rizika.

1. Analiza trenutnog stanja finansija

Jedan od preduslova štednje jeste imati višak sredstava. U današnjoj situaciji krize, dosta je teško govoriti o troškovima, no gotovo uvijek postoji prostor unutar kućnih finansija gdje se može stvoriti makar mali višak. Ukoliko imate druge izvore sredstava poput nasljedstva ili rente, tim novcem je potrebno upravljati kako bi izvukli maksimum iz njega.

2. Odabir vrste štednje

Sljedeći korak nakon što smo odlučili koliko smo sredstva spremni izdvojiti za štednju je odluka o vrsti štednje. Postoji nekoliko vrsta štednje od kojih svaka ima svoje prednosti i nedostatke.

Štednja po viđenju, odnosno a vista, predstavlja novac na tekućem računu na koji dobijate kamatu. Prednosti ovog oblika štednje su laka dostupnost sredstava u svakom trenutku, sigurnost i pouzdanost banke kao čuvara vašeg novca. Glavna mana su niske kamate u odnosu na ostale oblike.

Oročena štednja je najčešći oblik štednje, pri kojem oročavate novac u banci uz određene kamate i pritom se obavezujete da ga nećete koristiti u određenom razdoblju. Prednosti su sigurnost i veća kamata, dok je glavna mana što u slučaju prijevremenog razročavanja gubite kamatu.

Rentna štednja je proizvod koji vam omogućava ostvarivanje rente – raspolaganje kamatom na vaš štedni ulog u toku trajanja oročenja. Kamata se isplaćuje kao renta, odnosno kao vaš dodatni redovni prihod. Kako potrebe klijenata često variraju, većina banaka nudi različite kombinacije štednji koje uključuju premije, povećane kamatne stope i druge povoljnosti.

3. Odabir optimalnog trajanja štednje

Pod kratkoročnom štednjom se računa ona ispod godine dana. Najčešći kratkoročni rokovi oročavanja koje banke nude su 1 mjesec, 3 mjeseca, 6 mjeseci i 12 mjeseci. Dugoročna štednja uključuje oročene depozite na 12, 24, 36, 48 i 60 mjeseci.

4. Odabir kamatne stope

Nepromjenjiva kamatna stopa garantuje štediši tačno određeni unaprijed dogovoreni iznos kamate po isteku oročenja. Promjenjiva kamatna stopa s druge strane varira kroz vrijeme budući da banke usklađuju kamatne stope prema postojećim uslovima na tržištu.

5. Odabir valute u kojoj namjeravate štedjeti

Sticanjem znanja o valutama, nacionalnim ekonomijama raznih zemalja i njihovom uticaju na kretanje kursa dugoročno smanjujete vlastiti kursni rizik. Odabir valute treba dakako uskladiti sa kamatnim stopama koje nude banke na domaćem tržištu.

6. Pronalazak odgovarajuće banke

Jedan od glavnih uslova je naravno visina kamatnih stopa za željeno oročenje, ali bi trebali uzeti u obzir druge elemente poput veličine, stope adekvatnosti osnovnog kapitala, poslovanja i strukturu vlasništva.

7. Ugovaranje štednje po željenim uslovima

Posljednji korak je lično otići u banku i potpisati ugovor o štednji. Većina ugovora je standardizovana te podjednako štite interese štediše i banke. Nakon potpisa potrebno je voditi bilješke o isteku oročenja kako bi u datom trenutku ponovo utvrdili gdje vam se najviše isplati štediti.

A.Š. za Bankar.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *