Wall Street: Akcije oštro pale, ‘indeks straha’ snažno porastao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene akcija oštro pale, pri čemu se Nasdaq indeks, pod pritiskom biotehnološkog sektora, strmoglavio više od 3 odsto, što je njegov najveći dnevni pad u dvije i po godine.

Dow Jones pao je 266 bodova, ili 1,62 odsto, na 16.170 bodova, dok je S&P 500 potonuo 2,09 odsto, na 1.833 boda, a Nasdaq indeks 3,12 odsto, na 4.054 boda.

Najviše je, 5,6 odsto, juče potonuo Nasdaq indeks biotehnološkog sektora, koji je donedavno predvodio po rastu cijena.

Nakon snažnog rasta u prošloj godini, taj je sektor posljednjih sedmica izuzetno nestabilan. Otkako je krajem februara dostigao rekordan nivo, Nasdaq indeks biotehnološkog sektora strmoglavio se više od 19 odsto.
[widgets_on_pages id=”Baner”]

Oštro su pale i cijene akcija nekoliko tehnoloških kompanija, koje su u posljednje vrijeme bile među najvećim dobitnicama na tržištu. Tako su akcije Facebooka i Netflixa juče pojeftinile više od 5 odsto.

„Ovo je prilično dramatična rasprodaja, ali nije neočekivana. Biotehnološke i neke tehnološke akcije nedavno su bile glavni pokretači rasta indeksa. Valuacije nekih od tih kompanija izuzetno su visoke, a pitanje je hoće li se realizovati ili ne. Trenutno, mislim da su te akcije ponešto precijenjene“, kaže Randy Frederick, direktor u kompaniji Charles Schwab.

Pad cijena u biotehnološkom sektoru izazvao je i slabljenje ostalih. Odnos između akcija koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio je juče 3,6 naprema 1.

Pad cijena posljedica je i opreza ulagača zbog početka sezone objave kvartalnih poslovnih rezultata, koja će idućih sedmica biti ključni pokretač tržišta u jednom ili drugom smjeru.

S obzirom na loše vremenske prilike u proteklom tromjesečju i niz upozorenja kompanija o nejakom ekonomskom okruženju, analitičari su posljednjih sedmica smanjili procjene zarada.

U anketi Reutersa procjenjuju da će dobit kompanija, čije su akcije u sastavu S&P 500 indeksa, u prvom tromjesečju u prosjeku biti za otprilike 1 odsto veća nego u istom lanjskom periodu. To je znatno manje od procjena na početku godine, kada su analitičari očekivali rast dobiti za 6,5 odsto.

Na nesigurnost ulagača ukazuje snažan, 15-postotni skok VIX ‘indeksa straha’ Čikaške berze opcija. Uspon tog indeksa pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljeg pada cijena akcija.

Na povlačenje ulagača s tržišta ukazuje, pak, velik obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika juče zamijenilo 7,5 milijardi akcija, dok prosječan dnevni obim u ovom mjesecu iznosi 6,8 milijardi.

I na većini evropskih berzi cijene su akcija juče pale. Frankfurtski DAX skliznuo je 0,54 odsto, na 9.454 boda, a pariški CAC 0,66 odsto, na 4.413 bodova. Londonski FTSE indeks ojačao je, pak, 0,10 odsto, na 6.641 bod

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *