EBRD, EIB i Svjetska banka uložile gotovo 25 milijardi eura u srednju i jugoistočnu Evropu

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investicijska banka (EIB) i grupacija Svjetske banke objavile su danas da su dosada u sklopu dvogodišnjeg plana podupiranja rasta u regiji srednje i jugoistočne Evrope osigurale gotovo 25 milijardi eura. 
To bi značilo da su se međunarodni zajmodavci već na polovini planiranog dvogodišnjeg razdoblja, 2013-2014., znatno približili ukupno zacrtanom iznosu od 30 milijardi eura.

Kako je dalje navedeno u današnjem saopštenju EBRD-a, tri međunarodne finansijske institucije krajem 2012. godine pokrenule su zajednički plan mjera za podupiranje ekonomskog rasta u zemljama regije, u sklopu kojeg su bile obećale ulaganja u ukupnom iznosu od 30 milijardi eura u dvogodišnjem razdoblju.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Do kraja 2013. zajmodavci su ukupno u sklopu tog plana osigurali zemljama u regiji 24,8 milijardi eura, izvijestili su iz EBRD-a. Time su se već na polovini planiranog razdoblja znatno približili ukupnom zacrtanom iznosu.

EIB je do kraja 2013. osigurao 17,2 milijarde eura od ukupno obećanih 20 milijardi, grupacija Svjetske banke 3,4 milijarde eura od ukupno šest milijardi koliko je bila obećala, dok je EBRD dodijelio 4,2 milijarde eura, nasuprot obećane četiri milijarde.

Prema saopštenju o sprovođenju dvogodišnjeg plana koje je predstavljeno tokom današnjih sastanaka u Washingtonu u sklopu redovnih proljećnih sastanaka Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), sve su međunarodne finansijske institucije sudionice incijative na dobrom putu da ispune zacrtane nivoe ulaganja a mogle bi ih i značajno premašiti, navodi se dalje u EBRD-ovom saopštenju.

Cilj ulaganja je poduprijeti rast u regiji kroz potpore incijativama u privatnom i javnom sektoru na području infrastrukture i energije, kao i onima u korporativnom i finansijskom sektoru, ističe se u izvještaju.

Ujedno navode i da će ekonomski rast u regiji ostati anemičan, uz tek blago jačanje aktivnosti u ovoj godini, nakon postupnog oporavka u 2013. Značajni rizici za slabljenje aktivnosti ostaju, upozorava se u izvještaju, uz napomenu da je “pomoć u sklopu navedene inicijative ostaje ključna za obnovu trajnog rasta”.

“Krhkost oporavka naglašava potrebu za kontinuiranom zajedničkom potporom. Naša ulaganja sada su integrisana s našom saradnjom na unapređenju procesa reformi koji će utrti put robusnijem ekonomskom rastu u budućnosti”, kazao je EBRD-ov predsjednik Sir Suma Chakrabarti..

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *