Turska lani zabilježila ekonomski rast veći od bilo koje evropske zemlje

Dodajte komentar

Bruto domaći proizvod (BDP) Turske porastao je na četiri posto u 2013. godini – Poređenja radi, BDP u 28 zemalja Evropske unije (EU28) porastao je za 0,1 posto tokom protekle godine

Izvještaji Evropske unije i Turske pokazuju da je Turska tokom prošle godine imala veću stopu ekonomskog rasta nego bilo koja evropska država, čime je nastavila ekonomski rast u sedamnaestom uzastopnom kvartalu, javlja Anadolu Agency (AA).

Bruto domaći proizvod (BDP) Turske porastao je na četiri posto u 2013. godini, u odnosu na 2,1 posto, koliko je iznosio 2012, sa ekspanzijom od 4,4 posto u periodu od oktobra do decembra, saopštio je u ponedjeljak Statistički zavod Turske (TurkStat).

Poređenja radi, BDP u 28 zemalja Evropske unije (EU28) porastao je za 0,1 posto tokom protekle godine, sa 1,1 posto porastom zabilježenim u posljenjem kvartalu, naveo je Eurostat.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Turska je zabilježila porast od četiri posto u 2013. godini, što je povećanje od 3,6 posto u odnosu na predviđanja u srednjoročnom ekonomskom planu Vlade”, izjavio je u ponedjeljak ministar finansija Turske Mehmet Šimšek.

Povećanje predstavlja porast od 10,2 posto tokom prošle godine u odnosu na 2012. godinu, te vrijednost BDP Turske iznosi 1,56 biliona lira (521.966.160.000 eura).

“Snažan prikaz vodeće stranke u Turskoj, AK Partije, na lokalnim izborima u nedjelju uvjeriće investitore da će zadržati status quo na ekonomskom frontu”, rekao je glavni ekonomist Standardbanke Timothy Ash, te dodao da AK Partija nastavlja profitirati od rezultata na ekonomskom frontu u proteklih 12 godina, otvaranjem novih radnih mjesta, izgradnjom stanova, te pružanjem boljeg životnog standarda za mnoge ljude.

Još jedan ekonomista tržišta u nastajanju William Jackson, iz Capital Economicsa, konsultantske kuće sa sjedištem u Londonu, naglasio je da je popularnost turskog premijera Recepa Tayyipa Erdogana povezana s ekonomskim rastom i jačanjem.

“Zaista, podaci iz četvrtog kvartala o BDP-u pokazuju da je ekonomija porasla za snažnih 4,4 posto godinu za godinom”, dodao je on.

Podaci iz Međunarodnog monetarnog fonda i Statističkog instituta Turske pokazuju da je Turska povećala i broj radne snage na 4,7 miliona ljudi od početka globalne ekonomske krize, od 2008. do novembra 2013. godine. Turska se tako nalazi na prvom mjestu od 32 razvijene i zemlje u razvoju po povećanju broja radne snage.

Stopa nezaposlenosti u Turskoj dostigla je 9,9 posto, sa stopom porasti od 0,5 posto u novembru 2013. godine u odnosu na godinu ranije.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *