Direktor Siemens-a kritikovan zbog posjete Moskvi, druge kompanije ga podržavaju

Dodajte komentar

Izvršni direktor Siemens AG Džo Kajzer doživio je žestoke kritike od strane njemačkih vlasti zbog svog prošlonedeljnog puta u Moskvu i susreta sa Vladimirom Putinom.

Sukob oko sastanka Kajsera sa predsjednikom Rusije naglasio je razlike u pristupu razrešenju “ukrajinske situacije” unutar same Njemačke. Dok administracija kancelarke Merkel oštro kritikuje poslovne razgovore rukovodećeg velike domaće kompanije sa Putinom, s druge strane veliki broj uglednih njemačkih privrednika i korporativnih lidera i dalje vide Rusiju kao snažnog ekonomskog partnera, prenosi portal Bloomberg.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Evropska unija i SAD traže kaznu za Rusiju zbog aneksije Krima. “Mi ne želimo uvođenje ekonomskih sankcija, ali moramo da pokažemo ruskom predsjedniku da ne prihvatamo trenutni razvoj situacije. Zbog toga smatrama da je posjeta Kajzera Moskvi u ovom trenutku bila neprimjerena”; izjavio je juče potpredsjednik njemačke vlade i ministar ekonomije i energetike Zigmar Gabrijel. Od svih članica EU Njemačka je najveći trgovinski partner Rusije. Zbog takvog odnosa i mogućeg gubitka zbog eventualnog uvođenja ekonomskih sankcija Ruskoj Federaciji rukovodstva velikih njemačkih kompanija Adidas, ThyssenKrupp i Deutsche Post otvoreno su se usprotivili politici sankcija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *