Za oko 130 zaposlenih u KTGT-u danas isplata 3,2 miliona eura

Dodajte komentar

U skladu sa ponudom koju je dostavio i važećom regulativom, uključujući Kolektivni ugovor, novi većinski vlasnik u kompaniji Kontejnerski terminal i generalni tereti AD Bar, turska kompanija Global Ports ovih dana privodi kraju aktivnosti oko realizacije socijalnog programa. Po tom osnovu, za oko 130 zaposlenih u KTGT, danas će biti isplaćeno oko 3,2 miliona eura.

“Socijalni program koji je ponuđen potpuno je usklađen sa prethodnim programom racionalizacije broja zaposlenih u KTGT koji je realizovan u saradnji sa EBRD, a usuđujem se reći i da je bolji. Za one koji su ispunili uslove za penziju i one koji imaju mogućnost prijevremenog penzionisanja, u skladu sa zakonom, prosječan iznos otpremnine iznosi oko 8.800 eura neto. Modelom “Stimulisanje zaposlenih za sporazumni prestanak radnog odnosa (čl. 141 ZOR, čl 135 KU), prosječna otpremnina iznosi 24.300 eura neto. Trećim modelom (tzv. “prodaja radnog mjesta”) zaposlenima je ponudjeno 20.000 eura neto. U prethodno realizovanom EBRD programu, ova cifra je iznosila 16.000 eura Koliko sam ja upoznat, ovo je, iz ugla zaposlenih, najbolji socijalni program ikad realizovan u Crnoj Gori”, rekao je Saygin Narin direktor turske kompanije Global Ports .

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Paralelno sa socijalnim programom, u KTGT se već otpočelo sa realizacijom planiranog investicionog programa.

“Svjesni smo da je za poboljšanje konkurentnosti KTGT, neophodno u što kraćem roku obezbijediti novu opremu i pobošljati standarde bezbjednosti. Crna Gora se graniči sa Evropskom Unijom, i u tom smislu, neophodno je realizovati određene mjere zaštite terminalskog prostora i imovine naših klijenata. Investicije vezane za to su uveliko u toku. Naša je namjera da u prvoj godini od preuzimanja, realizujemo čak 80 odsto investicija planiranih za prve tri godine”, istakao je Narin.

Jedan broj zaposlenih koje zastupa novoosnovani sindikat optužio je novog većinskog vlasnika da ne poštuje Kolektivni ugovor.

“Upoznati smo sa svim obavezama koje nam pripadaju, nakon preuzimanja većinskog paketa akcija. Kada je su u pitanju zarade, nismo napravili nikakvu promjenu u odnosu na prethodni period! Ali, prije nego se osvrnem za politiku zarada, želim da Vas upoznam sa činjenicama o poslovanju KTGT. Prije svega, KTGT ima akumulirani gubitak u iznosu od 14 miliona eura, a poslovanje u 2013. godini završeno je sa gubitkom u iznosu od oko 650.000 eura. Dodatno, Kompanija ima obaveze prema dobavljačima uključujući i obaveze prema državi za neisplaćene poreze i doprinose na zarade u iznosu od oko 1,2 miliona eura. I pored rasta obima pretovara u 2013. godini u odnosu na 2012, produktivnost zaposlenih je veoma niska i na nivou je 50 odsto standarda u djelatnosti”, rekao je Narin.

U kompaniji radi oko 570 zaposlenih, pri čemu sadašnji obim poslovanja može da se obavlja sa 260. Pored toga, kako su dodali, od ovih 570, u prosjeku 100 svakog mjeseca ne dolazi na posao- što zbog bolovanja, što zbog godišnjih odmora.

“Upravljanje kompanijom preuzeli smo sredinom januara, imenovanjem članova Borda direktora. Reakcija novoosnovanog Sindikata uslijedila je nakon svega 10 radnih dana od preuzimanja Kompanije. U pitanju je reakcija na isplatu zarada za januar. Dinamikom koja postoji u Kompaniji, zarade za februar isplaćuju se krajem marta. Želim da podsjetim da je obračun plata obavljen na isti način kao i prethodnog mjeseca, kada je većinski vlasnik bila država. KU predviđa da može doći do smanjenja plata u uslovima otežanog poslovanja. Razumio sam da je, još dok je država bila većinski vlasnik, iskorištena ova mogućnost, kako bi Kompanija nastavila da posluje, uz dogovor oko dinamike isplate poreza i doprinosa na zarade. Za sve navedeno postoji dokumentacija o komunikaciji između predstavnika Sindikalne organizacije KTGT i tadašnjeg Borda direktora. Global Ports nije napravio nikakve promjene. Trenutno smo fokusirani na socijalni i investicioni program. Rast zarada će pratiti poboljšanje poslovanja kompanije čemu se nadamo u skoroj budućnosti”, istakao je Narin.

Prosječna zarada u KTGT u 2013. godini iznosila je 420 eura neto, odnosno 710 eura bruto.

“Siguran sam da će realizacija socijalnog programa do kraja marta i planiranih investicija do kraja godine, uz adekvatan nastup na tržištu, stvoriti uslove ne samo za povećanje zarada, već i za dodatno zapošljavanje u KTGT”, ocijenio je direktor Global Portsa.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *