Koje telefone koriste svjetski državnici?

Dodajte komentar

Zašto je Barak Obama insistirao da zadrži svoj BlackBerry telefon, ko prisluškuje a ko i kako štiti Angelu Merkel i da li je zaista moguće da Vladimir Putin ne koristi telefone?

Svjetski državnici godinama nisu htjeli da koriste nijedan drugi telefon osim BlackBerry modela za razgovore i provjeravanje mejlova, a američki predsjednik Barak Obama ga koristi i sad.

Za svjetske lidere bezbjednost ne znači samo imati lozinku za otključavanje telefona, već i zaštitu od pokušaja provale amaterskih i profesionalnih hakera i, što je još važnije, špijunskih agencija koje žele da znaju sa kim, kad, gdje i o čemu vlasnik telefona priča i razmjenjuje poruke i mejlove.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

BlackBerry je dosad bio omiljeni telefon i među korporativnim rukovodiocima širom svijeta, ali Apple stalno radi na povećanju bezbjednosti iPhonea, koji je počeo da preuzima primat čak i u finansijskim institucijama kao što je Goldman Sachs, nekad poznatoj po tome što su njeni čelnici koristili isključivo telefone sa klasičnom tastaturom.

O mobilnom telefonu njemačke kancelarke Angele Merkel se mnogo pisalo u oktobru prošle godine, kad je objelodanjeno da je američka Nacionalna bezbjednosna agencija (NSA) prisluškivala taj uređaj.

Merkel ima najmanje dva telefona koja redovno koristi: jedan je Nokia 6260 Slide, koji je navodno prisluškivala NSA i koji se koristi samo za stranačke poslove, dok za državničke obaveze kancelarka koristi BlackBerry Z10, opremeljen čipom za šifrovanje podataka.

Njemačka kompanija koja proizvodi taj čip, Secusmart, ističe da je on bezbjedan od hakovanja i reklamira ga kao “Kancler-Handi”, odnosno “telefon kancelarke”.

 

Jedna od prvih stvari na kojoj je insistirao Barak Obama kad je 2009. stigao u Bijelu kuću je bila da zadrži svoj omiljeni BlackBerry, uprkos protivljenju advokata američke administracije i čelnika tajne službe.

Njemu je od tada dozvoljeno da koristi unaprijeđenu verziju BlackBerry, takođe sa čipom za šifrovanje podataka. Tek nekoliko viših zvaničnika Bijele kuće i članova njegove porodice imaju Obaminu elektronsku adresu, a predsednik SAD je pre tri mjeseca u razgovoru sa grupom mladih rekao: “Iz bezbjednosnih razloga mi nije dopušteno da imam iPhone”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, između ostalog, poznat po tome što tvrdi da ne posjeduje mobilni telefon, za razliku od premijera Dmitrija Medvedeva, koji je poznat po sklonosti prema proizvodima kompanije Apple, pa je čak postao i jedan od prvih vlasnika iPhonea 4, pošto mu ga je, čak i prije nego što je pušten u prodaju, poklonio osnivač Applea Stiv Džobs.

Putin je 2006. izjavio da posjeduje mnogo mobilnih telefona, ali ne koristi nijedan, jer nema vremena i više voli druge metode komunikacije. Četiri godine kasnije on je, međutim, rekao da nema nijedan telefon.

“Da imam mobilni, on bi zvonio non-stop”, istakao je ruski predsednik.

Putinova averzija prema mobilnim telefonima bi mogla da potiče iz vremena kad je on bio špijun KGB-a, navodi britanski list, podsjećajući da je ruski lider poznat i po tome što izbjegava korišćenje interneta, a informacije dobija iz izvještaja svojih bezbjednosnih agencija.

 tehnologija.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *