Italijanske banke tonu

Dodajte komentar

Italijanska banka Inteza SanPaolo zabilježila je u četvrtom kvartalu gubitak od 5,2 milijarde eura. Enorman gubitak nastao je zbog velikog otpisa nenaplativih kredita na ime “čišćenja” knjiga poslovanja zbog rigoroznog stres testa.

Gubici su značajno uvećani u odnosu na 83 miliona eura iz poslednjeg tromjesečja 2012, navodi banka, a prenosi agencija AP.

Čišćenje bilansa stanja dolazi u vrijeme kada Evropska centralna banka počinje sa pregledom regionalnih banaka da bi identifikovala eventualne slabe tačke i naložila rešavanje problema.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Slične rezultate zabilježio je domaći konkurent UniKredit, najveća italijanska banka po obimu sredstava, koji je u četvrtom kvartalu imao neto gubitak od čak 15 milijardi eura, jedan od najvećih gubitaka koje je ikada zabilježila neka evropska banka.

Gubici Inteze takođe bi bili dosta veći da banka ne može da računa na revaluaciju svog udjela u Banci Italije. Italijanska centralna banka je mahom u vlasništvu italijanskih banaka, a njen kapital je krajem prošle godine procijenjen na 7,5 milijardi eura.

Inteza je predstavila strateški plan za period 2014/17, prema kome planira da ostvari godišnji neto profit od 4,5 miliajrdi eura u 2017.

Najavili su i uspostavu zasebne poslovne jedinice, svojevrsne interne ‘loše banke’, kako bi riješili problematične zajmove u iznosu 46 milijardi eura, čiji iznos planiraju prepoloviti do 2017.

U planu je i zatvaranje 800 jedinica i preraspodjela 4500 zaposlenih koji se smatraju viškom u sadašnjoj raspodjeli. Portparol banke tvrdi da smanjenje broja zaposlenih nije u planu, prenosi Reuters.

Uprkos velikom gubitku Intesa je uspjela dodatno povećati osnovni kapital. Stopa adekvatnosti kapitala (Common Equity Tier 1) iznosila je krajem prošle godine 12,3 posto, nasuprot 11,2 posto koliko je iznosila krajem rujna, navodi se u poslovnom izvještaju. (banka.hr)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *