NSA-a špijunirala i Huawei

Dodajte komentar
Kineska telekomunikacijska i internetska kompanija Huawei osudila je u ponedjeljak navodno špijuniranje koje je sprovodila američka sigurnosna agencija NSA, nakon medijskih informacija o upadu u računrski sistem kineske kompanije.

Kako pišu New York Times (NYT) i Spiegel, NSA je godinama imao pristup arhivi elektronske pošte Huaweija, dokumentima o internoj 

komunikaciji čelnika te kompanije i tajnim podacima o proizvodima tvrtke. Tekstovi u tim listovima temeljili su se na dokumentima bivšeg konzultanta NSA-a Edwarda Snowdena.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Ako je navedeno tačno, Huawei odlučno osuđuje takvu praksu upadanja u naše interne mreže i nadzora naših komunikacija”, reagovao je Roland Sladek, potpredsjednik Huaweija zadužen za međunarodno poslovanje.

Huawei Technologies Co., Ltd., najveći proizvođač telekomunikacione opreme i treći proizvođač pametnih telefona u svijetu, “osuđuje svako djelovanje koje prijetisigurnosti (komunikacijskih) mreža i spreman je na otvorenu i jasnu saradnju s vladama svih zemalja, ulagačima i klijentima radi rješavanja svjetskih sigurnosnih izazova” dodaje Sladek u saopštenju.

NSA-ina operacija pod nazivom Shotgiant trebala je u početku tražiti podatke o kontaktima Huaweija i kineske vojske, po dokumentu iz 2010. u koji je NYT imao uvid.

Huaweiju, čiji je osnivač bivši inženjer u kineskoj vojsci, zabranjen je pristup infrastrukturnim projektima u Sjedinjenim Državama i u Australiji iz sigurnosnih razloga, zbog straha da će se njegova oprema iskoristiti za špijuniranje ili za informatičke napade u korist Pekinga.

NSA je reagovala rekavši da je informacije prikupljao isključivo “po obavještajnim kriterijumima”.

“Ne koristimo se našim obavještajnim sredstvima da bismo za američke kompanije  krali poslovne tajne stranih poduzeća”, branila se američka agencija kritikujućii “neprestano i selektivno” otkrivanje pojedinosti o njenom načinu rada.

Seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *