Građevinari ne spuštaju cijenu stanova, broj praznih zgrada i podstanara raste

Dodajte komentar

Rješavanje stambenog pitanja je jedan od najvećih problema sa kojim se suočavaju građani Crne Gore, koji nijesu naslijedili ili dobili nekretninu. Stambeni krediti su jako nepovoljni, stanovi skupi, a životni standard loš, zbog čega je, prema podacima Monstata, trenutno prazno 60 hiljada stanova. Sa druge strane, 18,4 hiljade ljudi žive kao podstanari, dok 11 hiljada stanuje kod roditelja. Tako barem pokazuju zvanični podaci Monstata. Prema nezvaničnim informacijama, taj broj je znatno veći jer je veliki broj zakupodavaca ne prijavljuje stanare.

Kako bi pomogli građanima da riješe stambeno pitanje i građevinarima da prodaju stanove, prije tri godine Vlada je pokrenula projekat Hiljadu plus, preko kojeg su 433 porodice kupile stan po povoljnoj kamatnoj stopi. Sličan projekat se ponovo razmatra i u budžetu je ove godine za projekat rješavanja stambenih potreba građana pod povoljnim uslovima predviđeno izdavanje garancija od pet miliona za kredit kod Evropske banke za obnovu i razvoj. S obzirom na to da je za Hiljadu plus potrebno dosta vremena, Vlada, prema našim informacijama, razmatra drugu opciju, koju je Hrvatska planirala da sprovede, ali nije imala para.

Ta opcija podrazumijeva da Vlada podigne kredit za kupovinu praznih stanova, koje bi kasnije preprodavala građanima koji nemaju riješeno stambeno pitanje, ali po povoljnijim uslovima. Za sprovođenje takve ideje potrebno je i da građevinari koji imaju dosta praznih stanova spuste cijene kvadrata.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Vlasnik Zetagradnje Blagota Radović kazao je da ne bi bio spreman da smanji cijenu kvadrata za takav jedan projekat iako ima dosta praznih stanova.

– Najviše volim slobodno tržište i ako ne mogu da prodam stan po cijeni za koju smatram da je realna, trpim posledice. Cijene komunalnog opremanja zemljišta su prevelike i zbog toga ne bih mogao spustiti cijenu kvadrata – rekao je Radović i dodao da su cijene kvadrata stanova koje on prodaje od hiljadu do hiljadu i po eura.

Kazao je da bi bio spreman da gradi zgradu, gdje bi stanove prodavao po 700 eura po kvadratu, ukoliko bi ga oslobodili komunalnog opremanja zemljišta.

– Ako bi mi dali zemlju, mogao bih napraviti zgradu, čiji kvalitet sigurno ne bi bio gori od stanova koje radi Fond za stambenu solidarnu izgradnju. Čak bi ih prodavao po deset odsto manjoj cijeni – istakao je Radović.

Sličnog mišljenja je i vlasnik Cijevne komerc Danilo Petrović.

– Prodavanje stanova po nižoj cijeni ne može biti isplativo građevinarima. Možemo napraviti zgradu ako nam se da zemljište i prodavati stanove po 30 odsto nižoj cijeni, odnosno naplatiti samo cijenu koštanja – kazao je Petrović.

Iz Ministarstva finansija nam je nezvanično saopšteno da bi oni morali da obezbijede sredstva za tu namjenu, ukoliko bi Ministarstvo rada ili održivog razvoja uradilo projekat koji bi prošao na Vladi.

Država prezadužena

Ekonomski analitičar Siniša Lekić smatra da je Vlada prezadužena i zbog daljeg trenda zaduženja nije u stanju da se ponovo zadužuje, jer bi to, kako je kazao, opteretilo ionako pregrijani budžet.

– Možda bi prenos kreditnih opterećenja na nove vlasnike, koji bi se mogli useliti u stambene jedinice, bilo dobro rješenje za sve tri strane, to jest Vladu, građane i građevinare. Uloga Vlade bi trebalo da bude u povezivanju zainteresovanih građana i građevinara, kako bi se pronašao povoljan način otplate praznih stanova – ocijenio je Lekić.

On je naveo da pad životnog standarda i rast potrošačke korpe pokazuju da se teže živi i da to ne daje pravo građanima da razmišljaju o kupovini stana.

– Racionalizacija državne administracije poboljšala bi stanje u budžetu – naveo je Lekić.

Milion eura za 31 porodicu

Vlada je ove godine otkupila 31 stan od Fonda za stambenu i solidarnu izgradnju, od čega će 23 biti namijenjena za građane koji su u stanju socijalne potrebe u opštinama na sjeveru. Za 31 stan su izdvojili milion eura.

dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *