Google imao dogovor da ne zapošljava Appleove radnike

Dodajte komentar

Google i Apple, kao i desetine drugih IT kompanija, imali su eksplicitan dogovor da ne zapošljavaju međusobne radnike, sudeći po nedavno otkrivenim mejlovima Googleovih šefova.

Činjenica da su Apple i Google navodno imali tajni dogovor da plate drže na određenom nivou tako što se neće nadmetati za međusobne zaposlene je stara vijest. Kompanije su se nagodile sa Minhistarstvom pravosuđa 2010. godine. Međutim, ono što je novo, jeste pojavjlivanje novih mejlova Sergeja Brina i Erika Šmita koji jasno pokazuju da je u pitanju bila zvanična politika da pokušaju da kontrolišu tržište rada.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Osnivač Applea, Stiv Džobs, pozvao je Brina kako bi dogovorio ovaj sporazum, a Brin je odmah pristao, stoji u njegovom mejlu.

Google je ranije insistirao na agresivnoj potrazi za talentom, ali to se ovim dogovorom donekle promijenilo.

Mejlovi će sasvim sigurno razljutiti svakog koji vjeruje u to da kompanije moraju da se takmiče na tržištu, a ne da namještaju cijene kao i podatak da su Džobs, Šmit i Brin izgleda proveli godine tražeći od ljudiskih resursa svojih kompanija da ne zapošljavaju osobe koje su radile u međusobnim kompanijama.

Ono što je počelo kao tajni pakt između Stiva Džobsa i Erika Šmita, da se ilegalno namjesti tržište rada za zaposlene u IT sektoru, za nekoliko godina se proširilo i obuhvatilo kompanije kao što su Dell, IBM, Microsoft, eBay i Dreamworks – to znači da je ukupna radna snaga svih uključenih kompanija iznosila preko milion zaposlenih.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *