Bankrotirao Zavod za izgradnju Bara

Dodajte komentar

Zavod za izgradnju Bara (ZIB), kompanija barskog gradonačelnika Žarka Pavićevića, je bankrotirala, potvrđeno je juče u Privrednom sudu.

Sudija Veselin Vujošević rekao je “Vijestima” da je odluku o formalnom proglašenju bankrota donio 11. februara.

Prije nekoliko dana održano je ispitno ročište za dugovanja ZIB-a koja, prema podnijetim prijavama, ukupno iznose 11 miliona eura.

Sudija Vujošević juče je objasnio da je stiglo više prigovora, tako da još nije poznato koliko će na kraju ukupno biti priznato potraživanja prema ZIB-u.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Prethodna četiri mjeseca, uprkos prvobitnim nagovještajima, niko nije podnio plan za reorganizaciju ove građevinske kompanije kroz stečaj. Zato će njena imovina u narednom periodu biti rasprodata, kako bi se namirila potraživanja povjerilaca, a potom će ZIB biti likvidiran.

Stečaj u Zavodu za izgradnju Bara pokrenut je početkom novembra prošle godine na zahtjev Atlas banke Duška Kneževića zbog nevraćenog kredita. Ukupno nenaplaćeno potraživanje Atlas banke iznosi 750 hiljada eura. Ono je svrstano među razlučne povjerioce koji će imati prioritet u naplati nakon rasprodaje imovine ZIB-a.

Među razlučnim povjeriocima su i Hipotekarna banka kojoj je ZIB ostao dužan 130 hiljada eura, CKB koja potražuje 1,5 miliona eura i Prva banka, čiji je glavni akcionar biznismen Aco Đukanović, koja potražuje više od pola miliona eura.

Pojedinačno najveći povjerilac je Poreska uprava Crne Gore, odnosno država kojoj je privatna kompanija Žarka Pavićevića ostala dužna 2,9 miliona eura. To potraživanje biće svrstano u drugi isplatni red.

Prioritet u naplati potraživanja imaće 150 radnika ZIB-a, ali konačan iznos dugovanja još nije obračunat. Njihovo potraživanje biće svrstano u prvi isplatni red. Pavićević duguje radnicima ZIB-a deset plata, a doprinose im nije uplaćivao od 2009.

Direktna posljedica pokretanja stečajnog postupka u ZIB-u prošle godine bio je prekid dugogodišnje parnice bivših radnika Tehnoprometa iz Bara protiv te firme i Pavićevićeve firme.

Sudija Vujošević objasnio je “Vijestima” da će sud donijeti zaključak o nastavku ove parnice.

Tužbom bivših radnika traži se poništenje spornog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji iz 2002. po osnovu kojeg je ZIB za svega 148.500 eura stekao imovinu Tehnoprometa koja je milionske vrijednosti. Pavićevićeva firma je kasnije ovu imovinu rasprodala trećim licima, dok su bivši radnici Tehnoprometa ostali bez akcija i vlasničkog udjela u matičnom preduzeću.

Ovaj spor se odugovlači godinama, a državno tužilaštvo nije odlučivalo o krivičnim prijavama bivših radnika protiv aktera u ovoj aferi.

vijesti.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *