Ruska vlada priznaje da je ekonomija u krizi

Dodajte komentar

Ruska ekonomija je u problemima, kazao je danas zamjenik ministra ekonomije Sergej Beljakov, ne govoreći pritom konkretno o posljedicama sukoba Moskve i Zapada oko Ukrajine.

“Ekonomska situacija pokazuje jasne znakove krize”, kazao je Beljakov u istupu na poslovnoj konferenciji.

Prema važećim projekcijama ruskog ministarstva ekonomije, objavljenima prije eskalacije ukrajinske krize, ruska bi ekonomija ove godine trebalo da poraste oko dva posto.

Mnogi ekonomisti sada očekuju da će Rusija ući u recesiju i većina ih je već počela snižavati prognoze rasta u kontekstu najveće krize u odnosima Rusije i Zapada od pada Berlinskog zida.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

“Domaća potražnja na putu je da bude zakočena uslijed neizvjesnosti i postroženih uslova finansiranja, što će vjerojatno gurnuti ekonomiju u recesiju u drugom i trećem tromjesečju 2014. godine”, kazali su Vladimir Koljčev i Darja Isakova, ekonomisti u VTB Capitalu u današnjoj bilješci.

“Snižavamo naše prognoze o cjelogodišnjem ekonomskom rastu na nula posto i uočavamo rizike slabljenja aktivnosti ako neizvjesnost ostane pojačana kroz duže vrijeme i/ili budu uvedene ozbiljne sankcije”, dodali su.

Ruski zvaničnici nedeljama upozoravaju da bi sukob Moskve i Zapada oko Ukrajine, koji prijeti ekonomskim sankcijama i zamrzavanjem imovine, mogao pritisnuti ekonomiju, podsjeća Rojters.

Evropski zvaničnici poručuju da su zbog poteza na Krimu spremni Rusiji uvesti sankcije, uključujući zabranu putovanja i zamrzavanje imovine odgovornih osoba. Očekuje se da će Sjedinjene Države poduzeti slične mjere.

“Sankcija se najviše boje građani. Oima sankcija i toga kakve će one biti i kako će uticati na ruski finansijski sastav”, kazao je Konstantin Černjišev, čelnik odjela za istraživanja u banci Uralsib.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *