Sankcije zapada bez većeg uticaja na ekonomiju Rusije

Dodajte komentar

Zapadne sankcije protiv Rusije, planirane poslije referenduma na Krimu o ocjepljenju od Ukrajine, neće imati neki veći ekonomski uticaj, smatra ruski ministar za ekonomiju, Aleksej Uljukajev.

„Treba da budemo spremni na rizike, koji su mogući poslije 17. marta, vjerovatno“, rekao je Uljukajev juče ruskom televizijskom kanalu „Rosija 24″, prenosi agencija Rojters.

Investitori u Rusiji su zabrinuti zbog efekata mjera koje mogu biti uvedene protiv Moskve u znak odmazde zbog toga što su, kako navodi Rojters, ruske snage preuzele kontrolu nad Krimom, koji će sutra glasati o tome da li da postane dio Rusije.

Očekuje se da će SAD i Evropska unija u ponedjeljak, 17. marta, objaviti listu imena ruskih zvaničnika kojima će biti zamrznuta sredstva i zabranjeno izdavanje viza, u okviru nastojanja zapadnih zemalja da pojačaju pritisak na Moskvu.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

„Čini mi se da izloženost ekonomije ovim rizicima nije tako globalna i, iskreno govoreći, ne očekujem bilo kakvu odluku koja bi dovela u pitanje naš trgovinski promet ili najveće investicione projekte“, rekao je Uljukajev.

On je dodao da očekuje da se rusko-američka ekonomska saradnja nastavi.

„Politički talasi dolaze i odlaze, a poslovna saradnja ostaje. Analiziramo sve mogućnosti koje bi Rusiji i Sjedinjenim državama u najkraćem roku obezbjedile povratak na put konstruktivne trgovinsko-ekonomske saradnje“, rekao je Uljukajev.

Ruski ministar ekonomije je dodao da ne očekuje pad ruske berze nakon referenduma na Krimu.

Indeksi ruske berze pali su ovog mjeseca za oko 15 odsto, kao rezultat reagovanja investitora na međunarodnu krizu u Ukrajini i prijetnju sankcijama.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *