Rusija za dan prodala 11,3 milijardi dolara

Dodajte komentar

Rusija je u ponedjeljak prodala devize u vrijednosti od rekordnih 11,3 milijardi dolara da bi podržala rublju koja je pod pritiskom zbog sukoba u Ukrajini.

To pokazuju danas objavljeni podaci ruske centralne banke. Ruska centralna banka je prodala devize da bi ublažila pad vrijednosti nacionalne valute poslije odluke ruskog parlamenta ovog vikenda kojom se odobrava predsjedniku Vladimiru Putinu vojna intervencija u Ukrajini.

Ruska finansijska tržišta zabilježila su pad u ponedjeljak zbog strahovanja od intervencije u Ukrajini i mogućih sankcija koje bi Zapad mogao da uvede Moskvi. Moskovska berza je u ponedjeljak završila rad s padom od deset odsto, a rublja je pala na rekordno niske vrijednosti u odnosu i na evro i na dolar.

Ruska centralna banka je samo u ponedjeljak prodala devize u vrijednosti od 410,6 milijardi rubalja (11,3 milijardi dolara ili 8,3 milijardi evra), što je istorijski rekord.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Ruske novinske agencije navode da je količina deviznih sredstava koje je centralna banka prodala u ponedjeljak ubjedljivo najveća od početka vođenja evidencije, kao i da je pet puta nadmašila prethodni rekord iz septembra 2011.

Trgovci su već spekulisali da je banka značajno intervenisala na tržištu, ali ovo je prvi put da su zvanični podaci banke potvrdili aktivnost ovakve magnitude. Kolosalna intervencija je očigledno bila uspješna, budući da se rublja stabilizovala i jutros je prodavana po kursu od 36,183 rubalja za dolar i 49,695 rubalja za evro, nakon što je u ponedjeljak dolar vrijedio 36,44 rublje, a evro 50,22 rublje.

Na smirivanje tržišta uticala je i jučerašnja izjava Putina da trenutno nema potrebe za vojnom akcijom u Ukrajini i da će ta opcija biti upotrebljena tek u slučaju ekstremnih okolnosti.

Kriza u Ukrajini je dodatno uticala na slabljenje rublje koja je već izgubila skoro 10 odsto u odnosu na evro od početka godine, pogođena opštim odlaskom investitora iz tržišta zemalja u brzom razvoju i usporavanjem ruske ekonomske aktivnosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *