Kad god je kriza – zlato na cijeni

Dodajte komentar

Zlato danas poskupljuje zbog rastuće tražnje uslijed političke napetosti oko Ukrajine, a i iz istog razloga evropske akcije padaju.

Cijena zlata, kao najsigurnije imovine u kriznim vremenima, jutros je na Londonskoj berzi porasla 1,5 odsto u odnosu na zatvaranje berze u petak i dostigla je 1.344,25 dolara za finu uncu, prenio je Itar tas.

Na južnokorejskoj berzi Komeks (Comex) aprilski fjučersi za zlato poskupjeli su 1,7 odsto, na 1.344 dolara za uncu.

Evropske akcije počele su današnje trgovanje oštrim padom zbog produbljivanja krize u Ukrajini i pretnji oružanim konfliktom.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Panevropski indeks FTSE 300 je kratko posle početka trgovanja snižen 1,6 odsto, na 1.324,96 poena, indeks vodećih akcija evrozone Euro STOXX 50 pao je dva odsto, na 3.086,95 poena, prenio je Rojters.

Evropske akcije tako su se nadovezale na pad azijskih tržišta. Investirori su podcijenili rizike u Ukrajini, komentarišu analitičari.

Glavni indeks poljske berze WIG pao je 3,6 odsto, a nadole je povukao i vrijednost poljske valute zlota.

Slična je situacija i u Rusiji. Berza je ubrzo posle početka današnjeg trgovanja oslabila bezmalo sedam odsto, a rublja je pala na novi rekordni minimum prema dolaru i euru. 

Indeks ruskih akcija MICEX snižen je 6,8 odsto na 1.346,2 poena. Dolar je prema rublji ojačao 2,5 odsto, na 36,6 rubalja, a euro je porastao 1,5 odsto, na 50,3 rublje, prenio je Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *