Japan: Topi se epitet velesile

Dodajte komentar

Japan je u januaru ove godine zabiležio rekordni spoljnotrgovinski deficit zbog povećanog uvoza.

To stavlja pod sumnju uspješnost ekonomskog programa vlade usmjerenog na obezbjeđenje održivog oporavka, objavila je agencija Blumberg.

Prema podacima ministarstva finansija, negativan saldo trgovinskog bilansa Japana prošlog mjeseca je dostigao 2.790 milijardi jena (27,3 milijarde dolara) što je više nego dvostruki rast u odnosu na decembar i 71 odsto više nego u januaru 2013. godine.

Godišnji tempo rasta izvoza iz Japana, izražen po vrijednosti, usporen je prethodnog mjeseca na 9,5 odsto, sa decembarskih 15,3 odsto, dok je rast kupovina u instranstvu, s druge strana ubrzan sa 24,7 odsto, na 25 odsto.

[widgets_on_pages id=”Baner”]

Izraženo po obimu, izvoz je u januaru smanjen 0,2 odsto, dok je uvoz povećan osam odsto.

Prema procjeni analitičara u anketi Blumberga, obim izvoza je u prosjeku trebalo da poraste 12,7 odsto, a uvoza 22,7 odsto. Njihova srednja prognoza deficita trgovinskog bilansa je 2.490 milijardi jena.

Visoki deficit spoljne trgovine je jedan od uzroka usporavanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) Japana na jedan odsto u četvrtom tromjesečju, što je gore od prognoza.

Odustajanje Japana od nuklearne energije i rast troškova za uvoz energenata u svjetlu slabljenja kursa jena pogoršavaju situaciju.

Uvoz nafte u Japan u januaru je povećan 28,1 odsto, u odnosu na isti mjesec lane, a prirodnog gasa – 21,4 odsto. (B92)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *